sourze.se

Straffbart göra Hitler-hälsning!

Är Sverige verkligen ett demokratiskt land med yttrandefrihet?

En tonåring har blivit fälld för hets mot folkgrupp. Han har fått straff i form av dagsböter. Vad har han då gjort för hemskheter? Har han uppmanat till förföljelse av judar eller skrivit artiklar i illustrerad vetenskap om romer?

Nej, denna kille har höjt handen i en Hitler-hälsning på sitt skolkort högstadiet. Han hävdar att han gjort det på skoj och inte sympatiserar med nazistiska idéer eller vanföreställningar kanske man ska skriva. De må vara hur det vill med den saken. Oavsett hans intentioner är det märkligt att det kan vara olagligt att sträcka ena handen rakt fram med platt handflata.

Det gäller att se över sitt kroppsspråk framöver, särskilt när kameror är i närheten. I framtiden kanske vi kommer att se rättegångar mot hemmafruar men jag lovar, jag hängde bara tvätt, seglare jag har nyss slängt iväg tampen på det fotot, jag lovar och så vidare.

När jag tränade friidrott för ungefär hundra år sedan gjorde vi en övning som vi kallade Hitlers hund. Den gick till så att man stod på alla fyra och sträckte handen rakt fram i en Hitlerhälsning och det ben som var diagonalt den handen sträcktes rakt bakåt. Därefter bytte man hand och ben. Om denna övning finns kvar skulle vi kunna fälla hela friidrottsklubbar. Eller klarar man sig om man står på knäna kanske?

Ja, det kommer bli många spännande hårklyverier i domstolarna framöver. För att inte tala om hur betydelsefullt detta arbete är för att förhindra rasism och främlingsfientlighet...

Jag är givetvis ironisk. Tvärtom tycker jag att detta drar ett löjes skimmer över en viktig fråga. Dessutom tycker jag att det är ovärdigt en demokrati.


Om författaren

Författare:
Anna Linusson

Om artikeln

Publicerad: 08 jan 2002 17:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: