sourze.se

En positiv manlig sexualitet, del 1

Det behövs en ny, positiv bild av manlig sexualitet i tidningar, radio och tv.

I femton års tid eller mer har vi kunnat läsa om våldtäkter, pedofili, sexuella trakasserier etcetera. Allt detta högst reella problem, dessvärre, men på något sätt har män i gemen skuldbelagts för dessa företeelser på ett sätt som i längden blir destruktivt. De flesta heterosexuella kvinnor, inklusive feministiska debattörer, vill ju ha schysta män, men att ständigt kritisera dem är inte rätt väg. Det behövs positiva manliga exempel, och vi män får väl bjuda på dem själva om ingen annan gör det.

För trettio-fyrtio år sedan rullade den sexuella frigörelsen framåt i media liksom ute i samhället med obönhörlig kraft. Vad som länge hållits tillbaka och setts som skamligt - både manlig och kvinnlig sexualitet - bröt nu alla fördämningar och kom äntligen ut i ljuset. Detta kunde ses i tidningsspalterna, på film och till och med i bokhyllorna hemma hos respektabla människor.

En serie antologier med porr- eller kärleksnoveller med titeln "Kärlek" ni kommer väl ihåg de där böckerna med röda omslag? gavs ut och blev storsäljare. Också i de mest borgerliga och respektabla hem, som till exempel hemma hos mina föräldrar, kunde denna bokserie beskådas, med sina teckningar av sexuella situationer, sina nakenfotografier och upphetsande noveller. Allt detta ansågs vara en del av framsteget!

Min pappa var moderat och ganska gammal, men två saker framförallt visade att han var en del av den nya världen: Han gillade Beatles och han hade porr hemma i bokhyllan! Fast man betraktade det egentligen inte som porr, utan som en del av den nya friheten helt enkelt, som alla ville vara en del av. Även om det var lite skämsigt att ha de där böckerna i bokhyllan, hade det varit ännu skämsigare att visa sig stå utanför den nya tiden genom att förneka det goda hos en fri sexualitet. Sådan var tidsandan.

Men det var länge sedan. Framåt början av 1980-talet började manlig sexualitet skuldbeläggas på ett sätt som alla unga killar som var intresserade av jämställdhet faktiskt tog illa vid sig av. Därför att deras syfte var gott! De ville älska och vara del av ett jämställt förhållande, men utmålades alltmer som monster och våldtäktsmän i media. Nu började sexualiteten bli ett problem igen, efter den korta perioden av frigörelse.


Om författaren

Författare:
Andreas Björsten

Om artikeln

Publicerad: 07 jan 2002 09:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: