sourze.se

Diskriminera mera!

Fritt fram att diskriminera och hindra från att fungera.

Jag är livrädd för att en dag bli funktionshindrad. Men det är inte funktionshindret i sig som skrämmer mig så. Inte heller sjukdomen eller olyckan som kan förorsaka det. Nej, det som fyller mig med skräck är det faktum att det den dag jag blir rullstolsburen eller drabbad av syn- eller hörselnedsättning är fritt fram att diskriminera mig. Plötsligt skulle jag tvingas acceptera att nekas tillträde till affärer, restauranger, offentliga inrättningar, vallokaler, skolor etc.

Fram till november 1999 rådde rullstolsförbud på stadsbussarna i Skåne. Skånetrafiken betraktade rullstolsburna som gods, farligt gods till och med. Tanken att man på allmänna kommunikationer skulle införa förbud för kvinnor att åka är otänkbar och fullständigt absurd. Som om t.ex. SL:s Storstockholms Lokaltrafik VD skulle gå ut och hävda att kvinnor har sämre balanssinne än män och därför utgör en fara på bussarna. Svindlande, eller hur? Skånetrafiken valde efter starka påtryckningar och efter Handikappombudsmannens yttrande att häva rullstolsförbudet. Men de hade haft och har alltjämt möjlighet att helt lagligt fortsätta diskriminera funktionshindrade.

Om jag skulle drabbas något som leder till att jag blir funktionshindrad kommer en stor del av världen att bli otillgänglig för mig. Jag skulle stängas ute på grund av trappor, icke textade TV-program och teaterföreställningar, information omöjlig att ta del av för personer med synnedsättning mm. Förmodligen skulle folk antingen klappa mig på huvudet eller helt enkelt bara ignorera mig om jag bad att bli insläppt.

Idag kan jag, liksom du, välja att leva med myten om att vi aldrig ska drabbas. Den som lever i den villfarelsen lever farligt. Egentligen vet vi ju att vem som helst kan råka ut för något som leder till ett funktionshinder. Därför är en antidiskrimineringslag livsviktig. Även för oss som för närvarande kan gå, se, höra och tala. Diskriminering av funktionshindrade måste förbjudas i grundlagen och införas som ett brott i brottsbalken som gör det möjligt att vidta sanktionsåtgärder.


Om författaren

Författare:
Larissa Felderman

Om artikeln

Publicerad: 04 jan 2002 14:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: