sourze.se

Försenade brev

Varför kommer inte julkort eller annan post fram i tid? Förklaringen är nog inte bara dåligt väder utan att Posten är en kräsen och knepig arbetsgivare.

Posten kommer inte fram, kan man läsa i tidningen. Posten i Stockholm har problem igen med att få ut julkorten i tid förut var det vanliga brev som blev liggande i flera dagar. Man skyller på vädret, men frågan är om det är hela förklaringen. Jag tror också det har en del att göra med Postens personalpolicy.

Posten har nämligen ont om personal, samtidigt som det blivit allt svårare att få jobb som brevbärare. Kraven höjs hela tiden på den som ska bli anställd. Fast det är ett lågavlönat och slitigt jobb räcker det inte med att du är arbetsvillig och noggrann. Du ska dessutom passa in på den personlighetsprofil som Posten tagit fram, åtminstone om du ska jobba som brevbärare på Kungsholmen, Östermalm eller Lidingö.

Personlighetsprofiler är ett psykologiskt kvacksalveri, enligt min mening, men de spelar en allt större roll på dagens arbetsmarknad. Jag har själv sökt jobb som brevbärare på Kungsholmen och blivit ratad av skäl som att jag inte passade in i profilen. Vilka sorts människor Posten vill ha vet jag inte, men låt mig gissa: De vill väl ha extra glada och pigga människor som ska jobba i just dessa distrikt. Det gäller ju att visa upp ett så positivt ansikte som möjligt utåt mot de högavlönade människor som förmodas bo i innerstaden och på Lidingö! Och nog är det beundransvärt att härda ut som brevbärare i dag, med ett allt tyngre jobb, med ständigt mer reklam att bära ut och pressade arbetstider. Ingångslönen är 13 000 kronor i månaden oavsett ålder. Otillräcklig eller obefintlig snöröjning gör inte jobbet lättare just nu.

Så var snäll mot din brevbärare, han eller hon har förmodligen den rätta personlighetsprofilen, även när breven är försenade.


Om författaren

Författare:
Andreas Björsten

Om artikeln

Publicerad: 29 dec 2001 19:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: