sourze.se

Kommunistsymboler

Offentligt bärande av hakkors är straffbart i och med lagen om hets mot folkgrupp. Men kommunistsymboler, framförallt skäran och hammaren har inte samma påföljd.

Skäran och hammaren symboliserar för miljarder människor ett enormt förtryck, död och svält. I vissa hänsenden sänder skäran och hammaren ut värre signaler än hakkorset. Det är orimligt att bärandet av den ena symbolen är straffbart medan den andra inte är det.

Denna artikels syfte är inte att ta ställning till om det överhuvudtaget ska finnas ett undantag i yttrandefrihetslagen, men att det offentliga bärandet av skäran och hammaren ska ha samma lagliga påföljd som det offentliga bärandet av hakkorset. Jag lämnar möjligheten öppen att bärandet av båda symbolerna blir straffritt, men definitivt inte får olika påföljder.

I debatten hävdas det ofta att skäran och hammaren inte på samma konkreta sätt som hakkorset står för död och förtryck, mest eftersom tolkningen av vad skäran och hammaren står för är väldigt olika mellan olika grupper. Men på samma sätt kan man hävda att hakkorset inte står för massmord eftersom hakkorset ursprungligen står för lycka och välbefinnande. I Japan står den för långt liv och välstånd, och i många delar av världen är hakkorset inte det minsta kontroversiellt, dock är skäran och hammaren en symbol för förtryck i samtliga länder på denna jord.

Dessutom är bärandet av skäran och hammaren ett fruktansvärt hån mot, dels alla som dött under skäran och hammaren och alla som fått sina liv förstörda med den symbolen som ursäkt, dels alla de som flytt från sina hemländer till Sverige som ännu en gång tvingas konfronteras med den symbol som representerat förtrycket som tvingat de att lämna sina familjer och hem.

Bärandet av kommunistsymboler bör, i likhet med hakkorset, falla under lagen om hets mot folkgrupp. Vi behöver inte bege oss längre en till Göteborg för att se hur symbolerna kan hetsa folkmassorna mot småföretagare, för att ta ett exempel. Faktum är att hakkorset i Sverige inte har reslutaerat i liknande masshets och våldshandlingar som kommunistsymboler.

Det är dags att sätta ner en fot och tydligt signalerar att ingen form av auktoritärt styre är acceptabelt. Inget form av auktoritärt styre är bättre eller snällare än det andra. Bara för att alla de miljoner människor som lidit under en röda fana bebrydd med skäran och hammaren inte går att definiera som en homogen grupp så ska det inte vara mer acceptabelt att bära skäran och hammaren offentligt än att bära hakkorset.

Med anledning av det ovanstående tycker jag att det offentliga bärandet av kommunistsymboler ska juridiskt betraktas enligt samma principer och på samma sätt som bärandet av hakkors och att det offentliga bärandet av kommunistsymboler juridiskt inte särskiljs från det offentliga bärandet av hakkors.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 28 dec 2001 12:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: