sourze.se

Blåsta pensionärer!

Snart är det dags för tidningarna att meddela nästa års pensioner. Men man talar inte om allt!

Ökningarna ser ju skapliga ut, man kan jag göra fina tabeller och intressanta löpsedelsrubriker. Pensionärerna kan inte tro annat än att nu äntligen har de fått full kompensation för 90-talets stora reduceringar av deras pensioner. Regeringspartiet hyser säkert förhoppningar inför valdagen att pensionärernas rösttrohet mot partiet ska stå sig även denna gång.

Men en viktig information kommer sannolikt att saknas när pensionstabellerna visas. Man talar inte om att uppräkningarna för nästa år har skett från en nivå som ligger minst tio procent under den nivå de skulle ligga om man återställt prisbasbeloppet till sitt rätta värde. Här är det fråga om stora pengar för den enskilde pensionären. Var och en kan lätt räkna ut hur mycket. Det är bara att räkna upp dagens pensionsbelopp med tio procent och sedan lägga på årets uppräkning som rör sig om 3,28 procent. Det är märkligt att partierna väljer att lägga locket på. Även våra pensionsärsorganisationer håller tyst. Inte kan man begära kompensation, vare sig retroaktivt för hela 90-talet eller kräva att dagens pensionsnivå ska återställas tycks man mena. Eller så säger man att pensionärerna redan fått sin kompensation genom bland annat sänkta skatter. Men skatter är ju skatter och har inget med detta att göra. Då skulle man ju i så fall höja basprisbeloppet när skatterna höjs?

Hur mycket stryk tål egentligen våra pensionärer innan de reagerar? Vad händer på valdagen? Blir det operation PENSIONÄRERNAS VAL?


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 20 dec 2001 09:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: