sourze.se

Terrorism är terrorism

Sänder inte Operation Enduring Freedom i slutändan felaktiga signaler? Håkan förundras över dubbelmoralen i USA:s agerande.

Nej, jag är självklart ingen anhängare av terroristattentatet. Jag känner ingen skadeglädje och jag tycker inte mindre synd om de 4000 döda i New York än vilken vettig människa som helst gör. Och jag finner ingen konsekvens bakom idén att oskyldiga skall tvingas till att dö för en sak.

I mitt huvud dyker då genast två frågor upp. Den första är: varför beordrade någon sina underlydande att kapa två Boeingplan fulla av folk för att sedan låda dem ramma World Trade Centers två jätteskrapor? Den andra frågan är: varför ger någon order om alla dessa bombräder mot Afghanistan, ett av världens fattigaste länder?

Vintern rycker allt närmare, så även i Afghanistan. Enligt FN bor där 7,4 miljoner människor. En stor andel av dessa är i dag på flykt, vilket kanske inte är så konstigt, då deras hemland återigen befinner sig i krig efter bara några få år av någorlunda lugn. Men gränserna mot Afghanistan är stängda. Ingen kommer in, ingen kommer ut.

Enligt New York Times hotades redan långt före den 11 september nästan hela Afghanistans befolkning av svält. Det afghanska folket har hittils klarat sig tack vare internationellt bistånd. I dag nås inte det afghanska folket av omvärldens hjälp, varken i matväg eller på annat sätt. Gränserna mot Afghanistan är stängda, på amerikansk begäran. Afghanistan hotas av massvält, och vintern rycker allt närmare.

Faktum är att det afghanska folket i dag står på randen till ett folkmord. Detta är obestridbara fakta, och det är fakta bekräftat av en föga kontroversiell publikation som New York Times.

Men låt oss tala lite om USA. USA bedriver i dag en kampanj kallad "Enduring Freedom", Bestående Frihet. I media brukar kampanjen omnämnas som Kriget mot Terrorismen. Det är, för att använda sig av milda ord, högst ironiskt. Det är ironiskt, eftersom USA faktiskt är den nation som genom historien gjort sig skyldig till de allra grövsta övergrepp mot andra länder och folk. Den amerikanska regeringen har gjort sig skyldig till de mest vidriga grymheter man kan tänka sig - attacker mot hela folk, kupper mot demokratiskt valda regeringar och understöd till de mest tvivelaktiga av alla terroristnätverk, inklusive bin Ladins eget al-Qaida.

Jag förstår om du är skeptisk mot föregående stycke. Det är fullt naturligt under rådande omständigheter. Men läs vidare några rader innan du flyger upp från din plats och högljutt proklamerar att jag minsann är ännu en "amerikahatare" bland alla andra.

Jag må vara amerikahatare eller inte - faktum kvarstår: USA är ett land som har gjort sig skyldigt till upprepade brott mot internationell lag - och blivit dömt för det, flera gånger.

Mest tydligt är nog president Reagans krig mot Nicaragua, ett av många fattiga länder i Centralamerika. USA:s angrepp på Nicaragua föranledde tiotusentals människors död, många oskyldiga civila. I dag ligger landet i ruiner och befinner sig i kris. Nicaragua reagerade dock på ett högst oväntat sätt. Man ansåg sig vara utsatt för ingenting mindre än internationell terrorism, eftersom den enda anledningen till att USA angripit landet var en oönskad regering, en demokratiskt legitim regering för övrigt. Så man lade fram sitt fall inför Internationella domstolen. Domstolen godkände Nicaraguas bevisning - USA agerade mot internationell lag och rätt, och dömdes till att inte bara omedelbart upphöra med sin olagliga våldsanvändning utan också till att betala ett mycket stort skadestånd.

USA vägrade, givetvis, och deklarerade att man i fortsättningen inte skulle respektera framtida domslut gjorda av Internationella domstolen. FN:s säkerhetsråd diskuterade för övrigt ungefär samtidigt en resolution som skulle tvinga samtliga medlemsstater att följa Internationella domstolens jurisdiktion. USA svarade med att lägga in sitt veto.

Nicaragua är långt ifrån ensamt. Listan över länder som USA varit i krig med, väldigt ofta krig som av den Internationella domstolen skulle klassas som olaglig våldsanvändning sedan 1945 kan göras så oerhört lång. Några exempel är Kina, Korea, Guatemala, Indonesien, Kuba, Kongo, Peru, Laos, Vietnam, Kambodja, Grenada, Libyen, El Salvador, Nicaragua, Panama, Irak, Bosnien, Sudan, Jugoslavien. Och så Afghanistan.

Irak, Bosnien och Jugoslavien så sent som under 1990-talet. Och det handlar uteslutande om länder tillhörande den så kallade u-världen. Har du någonsin funderat kring varför de är kvar i den? Trodde väl det.

Talibanregimen i Afghanistan har upprepade gånger erbjudit sig att försöka gripa och lämna ut bin Ladin till USA för att ställa honom inför internationell rätt, om den amerikanska regeringen presenterar bevis. Men den amerikanska regeringen är inte intresserad av internationell rätt som du kan se ett par stycken upp och den amerikanska regeringen är inte intresserad av att presentera bevis. Förmodligen har man inga att presentera. Den amerikanska regeringen är bara intresserad av att slå fast sitt världshärravälde och kontrollen över Mellanöstern. Just den regionen håller som bekant världens största oljereserver. Just därför kan man liera sig med hänsynslösa diktaturregimer som Saudiarabiens, samtidigt som man högljutt skriker över andra minst lika hänsynslösa diktaturregimer som talibanernas.

Det går naturligtvis att säga både det ena och det andra om den här texten. Den ger uttryck för min bestämda uppfattning i frågan, se den inte som absolut objektiv sanning. Men ha den gärna i bakhuvudet nästa gång du bläddrar i Aftonbladet eller DN.


Om författaren

Författare:
Håkan Sahlström

Om artikeln

Publicerad: 17 dec 2001 09:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: