sourze.se

Utrikespolitik - allas skyldighet

Som medborgare på den globala jorden är alla invånare skyldiga att engagera sig för viktigare saker än dit näsan når. Utrikespolitik, bland annat.

Din fråga: "Varför? Det intresserar mig inte!"

Mitt svar: Folk med makt vill att folket ska känna att politiken är opåverkbar när den faktiskt är ganska känslig för folkligt tyckande. Folk är smarta, det kan inte någon förneka. Och kan därför göra rätt intressanta analyser, komma på fräscha idéer och vara riktiga åsiktsmaskiner Hej Sourze!. Men för det mesta lägger de sin energi på helt ointressanta områden.

Istället för att vara intresserade av det som är betydande, skapas det ett intresse för exempelvis proffsidrott, och därför får sportfånarna ett intelligent motstånd och kan lägga sitt huvudbry på betydelselösa analyser av om Zlatan ska spela eller inte. Visst, man engageras och har kul för tillfället, men inte mer. Du bara dansar efter makthavarnas hypnotiska trumma. Det är just vad de styrande vill; få fritt spelrum utan någon inblandning av allmänheten.

Utrikespolitik kan förändra allt. Spränga bort dina uppfattningar om hur världen ser ut, skaka din medvetenhet om andra och hur de fungerar/tänker, men det kan också vara farligt. Du kan förlora förtoendet för maktens män, om du får reda på sanningarna.

Ok, säg att du tycker det är tråkigt. Men gör det bara att visa ditt avsky mot de som utnyttjar dig: makthavarna. Just nu!

PS. Börja med att läsa No Logo av Naomi Klein, Milan Rais biografi om Noam Chomsky eller Noam Chomskys Makt, lögner och motstånd. Köp dig en prenumeration på Newsweek, Ordfront eller Le Monde diplomatique och snart är du politiskt medveten.


Om författaren

Författare:
Emanuel Sidea

Om artikeln

Publicerad: 16 dec 2001 20:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: