sourze.se

bin Ladin versus Christer Pettersson

En uppgödd bin Ladin sluddrar på USA:s bevisvideo.

Det "bevis" för att bin Ladin är ansvarig för attackerna mot USA den 11:e september som nu framlagts, sedan drygt tre månader har gått, är en videokassett som USA sprider ut i världen. Bild och ljudkvalité är usel, för att inte säga obefintlig. Visserligen förstår jag inte arabiska men jag håller för uteslutet att jag skulle begripa mer om bin Ladin talade svenska på kassetten. Faktiskt så går det inte ens att höra vilket språk som används på de "sensationella" och redan överexploaterade videosekvenserna. Kanske är det svenska rentav?!

Vissa av de videoklipp som nyhetsprogrammen förevisar oss är märkta med CNN:s logotype. CNN, som direkt efter attentaten den 11:e september visade upp små muslimska barn, som enligt vad CNN uppgav, jublade över attentaten mot USA och det stora antalet amerikaner som fallit offer för dem. I efterhand har vi ju fått veta att det inte alls var därför barnen jublade. Och dödssiffran har halverats.

Av USA:s översättning av bin Ladins samtal med de övriga männen som figurerar på videokassetten framgår att bin Ladin känt till att attentatet skulle utföras men att det "framgångsrika" resultatet överraskat honom. En journalist menar att videokassetten visar hur bin Ladin braverar om att ha utfört dåden. Varför kommer jag plötsligt att tänka på Christer Pettersson? Kanske är det för att även han sägs ha skrutit om att ha mördat Olof Palme. För bara någon månad sedan erkände Pettersson, med hjälp på traven av Gert Fylking, att det var han som utförde statsministermordet. USA:s så kallade videobevis mot bin Ladin får Petterssons lallande "medgivanden" att framstå som de mest seriösa utsagor och kristallklara erkännanden.

Petterssons uttalanden räcker dock inte för att väcka nytt åtal mot honom. Men bin Ladins skuld ifrågasätts inte ens. Inte heller bandets äkthet. Det är omöjligt att känna igen honom på videon, det enda man kan konstatera är att om detta är bin Ladin, så ser han då betydligt mer välmående ut än i till exempel de dokumentärer han framträtt i. Ett häpnadsväckande faktum med tanke på att han sedan länge är världens mest jagade man. Men saken är redan klar, han är "wanted dead or alive". Jag är övertygad om att bin Ladin är en fanatiker, som kan vara skyldig till det han anklagas för. Pettersson är en sällsynt otäck typ. För att ett samhälle ska få kallas rättsstat krävs ändå och i alla fall att alla människor ska ges möjlighet att försvara sig och inte dömas ohörda eller på falska grunder.


Om författaren

Författare:
Larissa Felderman

Om artikeln

Publicerad: 14 dec 2001 09:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: