sourze.se

Jag en egoist

När det gäller pengar är jag en riktig egoist, det måste jag erkänna.

Nya nischbanker skall etableras i Sverige. Det tycker jag låter bra.

Eftersom två av dessa banker är ägda av livsmedelsjättar kommer detta att innebära att jag kan sköta mina bankärenden i butiken eller via telefon från mitt eget hem. Man sparar en hel del tid och kan göra sina matinköp samtidigt som man ska ta ut pengar. Inte helt fel, eller?

Men, men, säger kritikerna. Detta kanske är bra för dig som bor i en större stad, men tänk på dem som bor i glesbygden. Deras sista små lokalbanker kommer man att bli tvungna att stänga eftersom de inte klarar konkurrensen med de nya bankerna som slipper lägga pengar på varken lokaler eller personal, eftersom allt detta redan finns i deras butiker.
Tänk på alla dem. De kommer inte längre att ha ett Handelsbankskontor i sin lilla by. Och de som redan tvingas leva utan ett eget postkontor.

Jag tycker mig annars vara en ganska omtänksam tjej som bryr mig om människor. Skänker pengar till både uteliggare och Amnesty. Mår jättedåligt när jag ser bilder på alla människor i det bombade Afghanistan.

Men när det gäller en sådan sak som banker måste man väl ändå få vara lite egoist? Det är ju mina pengar som jag genom hårt arbete förvärvat och nu ska sätta in på ett bankkonto. Då är det väl självklart att jag väljer en liten nischbank som ger mig en mångdubbel ränta jämfört med en storbank? Det har jag väl ändå rätt att göra utan att ha dåligt samvete för att glesbygdsbefolkningen på grund av detta blir av med sin bank?

Och förresten, finns det ens i dagsläget så många bankkontor ute i glesbygden? Postkontor finns det inte, det vet ju alla. Så jag är lite tveksam mot det påstående som storbanksanhängarna kommer med: att alla små byar i dag har en bank som man måste lägga ner för att de onda nischbankerna drar igång sin verksamhet. Är det verkligen så? Mataffärerna borde ju vara fler ute i glesbygden än bankkontoren?

Nej, jag välkomnar nischbankerna med sina höga räntor på lönekontona och små avgifter på sina tjänster och hoppas att denna konkurrens får även storbankerna att se över de skyhöga avgifter de tar ut på varenda liten tjänst de utför.

Ni kan kalla mig egoist men jag tänker inte ha dåligt samvete för att jag väljer att ha mina pengar på en nischbank. Istället uppmanar jag alla er ute i glesbygden att gå in er lokala butik och se efter om det går att utföra banktjänster där. Och gör det det, prova då för guds skull! Ni kanske blir positivt överraskade. Det blev jag.


Om författaren

Författare:
Johanna Lehto

Om artikeln

Publicerad: 11 dec 2001 22:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: