sourze.se

Sagan om ringen, nu är den som bäst

Snart faller domen: Succé eller antiklimax. Passa på att njuta av förhoppningarna så länge.

Jag har ett erkännande att göra. För ungefär fem år sedan lyckades jag medvetet snappa upp ett rykte om att det möjligen skulle göras film utav någon av Tolkiens böcker. Jag försökte ta reda på mer, eftersom även jag har drömt mig bort i Tolkiens fantastiska sagovärld, men jag upptäckte ganska snart att ryktet betedde sig precis som ett rykte bör göra: Ingen verkade med säkerhet veta någonting om något eller någon. Det viskades om olika produktionsbolag och Tolkiens testamente som förbjöd Disneys medverkan i projektet, det tisslades om vilken eller vilka böcker som skulle filmatiseras och om det skulle bli en eller rent av flera filmer. Ryktena var lösa, men själv var jag fast. Sedan dess har jag hänfört följt utvecklingen, från just ett tvivelaktigt rykte till den realitet det är idag. Man skulle kunna påstå att filmatiseringen har trollbundit mig lika mycket som böckerna. Hela tiden har jag hoppats, bönat och bett om att de tre filmerna verkligen kommer att bli så underbara som man skulle kunna göra dem om man respekterar källan: Tolkien och hans fantasi.

För inte kan man väl misslyckas? Följ vad som står i böckerna och allt kommer att bli bra. Så har jag hela tiden resonerat. Sedan har det bara varit att hoppas på att ansvariga för produktionen tänkt på samma sätt. Det har varit många Tolkienälskare som redan på förhand, långt innan de sett något av filmen, dömt ut hela projektet. Bra bok kan aldrig bli bra film har det hetat, och Tolkiens verk var redan i mångas ögon förstört så fort Hollywood lade sina smutsiga vantar på litteraturen. Jag har vägrat tro detsamma och förespråkat för att modern filmindustri visst kan hålla sams med klassisk litteratur, då dessa båda ändå har samma moder: Konsten. De som menar att Hollywood bara handlar om pengar har fel. Jag kan hålla med om att produktionsbolagen, de stora feta pamparna som har hand om de ekonomiska frågorna och som ser till att filmer kan produceras, bara har dollartecken i synen. Men de som har det yttersta ansvaret, regissörerna, manusförfattarna, ja, marktrupperna helt enkelt, har valt sitt yrke för att kunna syssla med konst och skapande. Jag har därför förtroende för Peter Jackson, som regisserat och varit med att författa manus till filmerna om Härskarringen, och hans manskap och litar på att de gör allt vad som står i deras makt för att hedra minnet av Tolkien och därmed även hedra hans läsare.

Men det finns trots allt en gnagande rädsla för att hela projektet har misslyckats. Historien kan ändå visa upp en ganska skrämmande stor soptipp av misslyckade filmer baserade på romaner eller annan litteratur. Även om film och litteratur har sitt ursprung i konsten, så är det ändå två vitt skilda bröder, med två helt olika språk. Och alla negativa uttalanden som gjorts i samband med Peter Jacksons filmatisering, alla fans som bett om att Hollywood ska lämna Tolkien i fred, har i vissa fall fått även mig att tvivla. För tänk om filmerna inte alls är som man tänkt sig. Snygga trailers är ändå bara snygga trailers och säger egentligen inte så mycket om själva filmen. De är bara till för att sälja den. Dessutom cirkulerar det rykten om diverse tillägg och avdrag som kan skrämma även den mest inbitne förespråkaren för filmatisering av litteratur av det här slaget. Det kan bli ett antiklimax och besvikelsen kan bli stor för en sådan som jag som väntat och hoppats under så lång tid, som fått gåshud av nedladdade trailers och som frossat i bilder som publicerats på nätet.

Jag har ändå försökt hålla modet uppe och hela tiden intalat mig själv att filmatiseringen av Trilogin om Härskarringen kan bli det största inom filmens historia. Dessutom har denna tro stärkts ju längre projektet har gått, och den senaste tidens recensioner av diverse förhandsvisningar har gjort mig ännu mer övertygad.

Därför skulle man kunna säga att det är nu filmerna är som bäst, när de med hjälp av vad man sett och hört framträder för ens inre som den ultimata filmen. Har man som jag hittills varit nöjd med de bilder som släppts och de trailers som visats, kan man lätt föreställa sig hur fruktansvärt bra den här filmserien är. Därför tänker jag fram till premiären fortsätta njuta av dess vackra världar, dess underbara mystik och dess nervpirrande spänning. Ja, nu är den verkligen som bäst. Och förhoppningsvis blir den ännu bättre där på bioduken den 19 december.

Advent handlar i år om väntat på den 19 december och vad som då ska inträffa. Julafton får ursäkta.


Om författaren

Författare:
Arvid Jurjaks

Om artikeln

Publicerad: 07 dec 2001 12:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: