sourze.se
Artikelbild

Min kloka lillasysters ord

Min sexåriga lillasyster sa nåt otroligt klokt, men egentligen ganska självklart igår. Det handlade förstås om mr Bush.

Jag tänkte bara skriva två kanske tre rader och berätta om min visa lillasyster. Hon är sex år, men klok som en uggla och välformulerad som Göran Perssons talskrivare.
I går satt hon framför teven och väntade på julkalendern, när det blev nyheter. Nyheterna handlade om Bush, som kritiserade palestinierna och israelerna för att inte komma någon vart med en fredsuppgörelse. Jag såg inte inslaget själv, min lillasyster hade sällskap av min andra lillasyster som är något äldre 16 år. Men tydligen så sa Bush ungefär att de i Israel måste sluta strida, och få till en fred snart.

Min kloka, förnuftiga lillasyster E som inte kan engelska, men hann med att läsa textremsorna såg på sin storasyster M med allvarliga ögon och sa: "M, jag tycker inte att den där farbrorn ska säga åt nån annan vad den ska göra för att få fred. Han håller ju faktiskt på och bombar och krigar i Afghanistan ju."

En kollega på mitt jobb har en dotter, även hon är sex år. Min kollega Å hade städat dotterns rum för några veckor sen och hittat en handskriven lapp.

"God kvel. Välkomen till Rapport. Idag har ett flygplan krasat.
Meniskor döda. Meniskor ska dömas."

I skolan har dessa sexåringar hållit tysta minuter för dödsoffren i terrorattacken. De har pratat om vad som hänt, de har sett Lilla Aktuellt på teve. De vet precis vilka Bush och bin Ladin är, och vem som är den onde och vem som är den gode. Å:s andra dotter, som är fyra år, satt förresten och såg på tv med Å en kväll, när en bild på en muslim med turban det heter det antagligen inte, men ni förstår vad jag menar dök upp.

"Titta mamma, en skurk!" ropade fyraåringen.

Vad lär sig de här barnen av den dagliga nyhetsrapporteringen? Vad försigår i deras små huvuden?
Min lillasyster, hon förstår ett och annat om det krig som pågår. Hon funderar säkert på det ganska mycket, funderingar som jag aldrig kommer att få ta del av. Men jag vet att hon är klok, och beundrar henne gränslöst. Hon klarar sig säkert.


Om författaren

Författare:
Anna Holmqvist

Om artikeln

Publicerad: 07 dec 2001 13:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: