sourze.se

Älska sport!

Jag tar tillbaks allt jag tidigare sagt och hävdar nu istället motsatsen.

Min förra kritiska artikel sa att sport fick för mycket uppmärksamhet. Det är inte sant här på Sourze. Här är sport en av de mindre lästa kategorierna. Och min artikel likaså.

Som de uppmärksamma uppfattade så hade jag vinklat den artikeln hårt. Jag ska nu försöka att komma med lite av det som jag lämnade ute; det positiva med sport.

Till skillnad från vad sporthatare tycker så handlar sport inte om kroppen, om att reduceras till ett objekt, förnedras till en maskin. Sport handlar i sista hand om själsliga om andliga värden.

I sporten demonstreras viljans makt över kroppen. Det gäller att behålla sitt lugn och sin fokusering även när det verkligen gäller och är som stressigast. Ingen vinner utan ett vinnande sinnelag. Sporten fostrar och främjar laganda, fair play och sportsmanship. Det är ett tämjande av de råa krafterna i människan. Att försvara sina färger i vått och torrt, känna gemenskap med likasinnade. Att överraska sej själv och andra med tricksighet och uppfinningsrikedom. Utan att främja hälsa och moral så har sporten tappat sin själ. Det är en chans även för fysiska begåvningar från fel sida stan. Man förväntas att göra sitt bästa, vara en god förlorare och en ödmjuk vinnare. Ska man kämpa och ska man vinna så ska man göra det med hjärnan och hjärtat. Sport handlar om att få uppleva de unika ögonblicken, som i ett bra jazzgig.

Svett och skavsår är inget att lägga märke till. Det är bara tröskeln på vägen till sportens hjärta.


Om författaren

Författare:
Ingemar Ahlgren

Om artikeln

Publicerad: 07 dec 2001 13:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: