sourze.se

Välkommen till modekarusellen!

Det finns saker som man borde vara intresserad av. Som mode till exempel. Jag är verkligen är jätteointresserad av mode.

Jag har inget som helst till övers för modevärlden. Jag har svårt att förstå tjejer och killar som hela sina liv strävar efter att bli så vackra som möjligt för att skaffa sig framgång. Jag är inte heller intresserad av själva kläderna som visas på modemässorna. Kläder är en praktisk uppfinning som är till för att värma och skydda kroppen. Givetvis är också kläderna den främsta signalen vi ger till andra personer om vilken samhällsklass vi tillhör, vilken smak vi har eller vilken subkultur som står oss närmast. Idag är inte kläderna till för någon av de ovanstående sakerna, utan till för att konsumeras.

För många är modet ett sätt att visa att man har råd, är stilmedveten och intressant. För min del verkar allt det där väldigt nördigt. Att vara moderiktig och fashionabel kostar tusentals kronor i månaden, och vissa av dessa modeslavar kan inte visa sig ute om de inte köpt nya Gucciväskan.

Och frågan kvarstår: borde jag egentligen vara intresserad av mode? Till vilken nytta ska jag spendera pengar på dyra modemagasin för att kunna slänga mig med nya termer och begrepp inom modevärlden? Istället bläddrar jag förbi modesidorna i tidningen, och undviker att bry mig om alla dessa reklampelare på stan läs: H&Ms julunderkläder.
Okej, jag tillhör inte dem som hävdar att skönheten bara kommer inifrån och att utseende inte betyder något, men för mig räcker det dock om man är hel och ren, och har lite koll om vad man tar på sig.

För det är stora pengar som klädindustrin byter med köparna, och summorna som vi i västvärlden handlar kläder för varje år är enorma. Pengar som skulle kunna användas på ett mycket bättre sätt.

Kanske är det jag som är tråkig, men är det egentligen mig det är fel på, och inte vårt kommersialiserande samhälle, där konsumera är modevärldens honnörsord? Egentligen är det fel att jag måste bry mig om vad jag har på mig, fastän jag skiter blankt i modevärlden jävla kollektioner?

Det ska dock inte stickas under stol med att även jag ibland läs: väldigt sällan försökt hänga med i modesvängarna, men då har det bara blivit pinsamt. Beror allt detta på att det är jag som inte har någon koll, eller alla andra bara galna modeoffer?


Om författaren

Författare:
Maria Johanson

Om artikeln

Publicerad: 06 dec 2001 18:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: