sourze.se

En jul

När jag var barn tyckte jag att julen var röd.

Allt var rött, tomtens frostiga roströda kinder och skinkan på bordet som skiftade i brunröd. Jag tyckte julen var en röd tid därför att mamma bakade i köket med ett fluffigt mjukt och väldigt rött förekläde.

Jag gillade det mycket. Tiden, juletiden. En kväll då isen var hal och pulkafantaster hojtade ljudligt såg jag något mellan träden och dess skuggor. Min glaskula av julefrid slogs sönder i bitar mot den kyliga marken. Ut välde en röd ström som formade sig till ett hav av oroliga vågor. Det jag såg var intet likt vardagliga tragedier. Heller inte den röda färgen som målar romantikens illusion.

Kanske det verkar aningen diffust när jag mitt minne blottar. Det kändes nästan inte verkligt när synen approcherade mig. Däremot vittnade det ekande pipen i mina öron om att detta var en i högsta grad sann händelse. Av livets gråtoniga och absurda hade jag blivit placerad i VIP-loungen på första bänkrad.

Mina bruna ögon behöll under hela föreställningen en uppspärrad position och jag kände hur de små islagren på mina fransar skar in i min hud. Likaså skar det inuti mig, men där var smärtan inte bara plågsam. En lustig lidelsefull skönhet hade bemannat min kropp i ett grepp som inte skulle släppa i första taget. Där på den vitklädda gata mellan träd och skuggor befann sig en man. I lyktornas dunkla ljus tydde rynkorna i hans ansikte om visdomens ålder. Det vita skägg lyste klart bland det mörka. Moln av heta andedräkter forslades ut i den kalla luften.
Vinden hade fångat sig blonda lockar som inte hörde till mannen. Systematiskt i takt med det ekande flåsningarna dansade det nu i vinden.

Mitt hjärta står en idag stilla när jag minns. Någonstans emellan kärlek och perversitet låg lockelsen som jag kan och inte kan förstå. Ty mina läppar har varit låsta fram till nu.

När jag var barn skådade jag styva bröstvårtor i samspel med flammande röda kinder. Det kaos av något som var så fel men så vackert kunde jag inte rå på. Men så röda livfulla kinder har jag aldrig åter mött som den kvällen när jag såg min syster med en mycket äldre man.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 05 dec 2001 14:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: