sourze.se

Är H&M det egentliga problemet?

Valerie Ericksson, Ana Udovic med flera anklagar H&M, Slitz, Café och liknande för ätstörningar och rubbad självsbild. Men är verkligheten så enkel? Löser vi rätt problem?

Ätstörningar typ anorexi, bulimi och likande är ett verkligt problem för tusentals människor. En orsak till problemet sökes. Många debattörer - typ Valerie och Ana - tycker sig ha funnit orsaken. H&M-underklädeskampanj är en av bovarna i dramat enligt dem. Men jag tvivlar på att detta är det egentliga problemet.

Under 80-talet bröt en mystisk epidemi ut bland homosexuella. Vissa av dem dog av en viss typ av lunginflammation. Det visade sig senare dock att det var inte lunginflammationen som var grundproblemet... utan en underliggande sjukdom som idag kallas AIDS.

AIDS dödar immunförsvaret vilket gör att enkla sjukdommar som vi normalt överlever - typ den här lunginflammationen - istället blir dödliga.

Jag vill likna ätstörningsepidemin med AIDS. H&M-affisherna är lunginflammationen. Men den egentliga sjukdomen är att de drabbades själsliga immunförsvar har förstörts.

Hjälper det då att ta ned H&M-reklamen? Nej... jag tvivlar starkt på det. Därför att precis som med AIDS kommer då istället någon annan enkel sjukdom som dödar den drabbade.

Vi måste lösa rätt problem. Problemet är med största sannolikhet inte H&M-reklamens existens. Detta eftersom största delen av befolkningen klarar av att se den utan att må illa. Problemet är istället att vissa människor fått sitt försvar mot sådan här påverkan sönderslaget. Det är DÄR insatsen skall göras. Att bygga upp deras försvar igen samt se till att våra yngsta inte får sitt försvar förstört.

Så länge de drabbade saknar eget försvar är de i beroendeställning. Och då kommer de aldrig att bli fria. Vi måste bryta denna situation.

Valerie, du har min sympati. Och jag hjälper dig gärna att lösa ditt problem så gott jag kan. Jag vill bara föräkra mig om att vi löser rätt problem så att jag hjälper dig för hela livet och inte bara för stunden.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 03 dec 2001 16:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: