sourze.se

"Muslimerna, världens fegaste folk?" Del ett

Ett svar till Fredrik Jung-Abbou.

Del 1 av 2.

Jag vet att du var besviken över att din text "Islam - Världens fegaste religion" inte fick de mothugg du hade förväntat dig skulle komma. Det blev inte ens några kommentarer. Tills Farton Ahmed kom med texten "Fredrik Jung - Abbou" som svar. Jag ser din text på ett annat sätt och jag får andra tankar när jag läser den. Det är kanske inte direkt ett svar till dig utan mer en blandning av svar och tankar som din text har väckt. Det blev kanske för heltäckande, därför har jag delat texten i två delar.

Du hade hoppats på mothugg som aldrig kom. Det måste betyda något i sig att ingen regerade, ingen protesterade och ingen ifrågasatte det du skrev. En tystnad är också en indikation på något. Kan tystnaden förklaras med att många som läste din text kände och tycket just likadant som du? Det blev ingen "proteststorm", som du kanske trodde, utan kanske istället ett tyst medhåll. Och det finns saker man kan hålla med dig om. Jag förmodar att din avsikt med texten inte var att smutskasta islam. Detta är dock ett känsligt, komplext och problematiskt ämne som måste belysas och diskuteras.

Jag vill ta det självklara först. Det självklara är att: Ja, kvinnor förtrycks i Mellanöstern. Men inte enbart där utan även på andra ställen i världen. Skillnaden är att det är möjligen mer tydligt i den islamiska världen och därför blir det lättare att kritisera. Att det tas upp så ofta i samband med Mellanöstern och islam har att göra med olika orsaker som jag kommer att ta upp längre ner i texten.

Du tar upp många olika sätt hur kvinnor förtrycks i muslimska länder. Alla de saker du tar upp förekommer i varierande grad i Mellanöstern. Eftersom det är ett stort geografiskt område med många miljoner människor varierar graden av förekomsten beroende på samhället, landet, klasstillhörighet, utbildningsnivån, om man bor på landet eller i staden och så vidare. Så du har delvis rätt. Men du har också starkt generaliserat. Du har förvarnat om det, jag vet.

"Jag bryr mig därför inte om det är 50 eller 20 eller 70 procent av muslimerna som inte lever efter detta."

Men sådant köper jag inte. Jag kan påstå med samma felaktiga logik att kristna är våldtäktsmän eller att kristna är alkoholister och att jag inte bryr mig om det är 20, 60 eller 80 procent som inte beter sig på detta sätt. Du förstår min poäng. Generalisera kan man göra och även jag gör det ibland. Detta för att det är lätt, bekvämt men det kan även förenkla och hjälpa att förstå. Samtidigt kan det blir farlig om syftet är att peka ut och anklaga en speciell grupp, etnicitet eller religion. Du blev ju själv arg när Farton Ahmed generaliserade och lade en kollektiv skulden på "den vite mannen" som har utnyttjat människor på andra kontinenter. Man måste tänka efter. Det finns många miljoner muslimska kvinnor som behandlas med den respekt dem förtjänar. Det finns många miljoner muslimska män som behandlar kvinnorna med respekt.

Jag har kanske missförstått, rätta mig om så är fallet, men är inte din rubrik missvisande? "Islam - Världens fegaste religion"? Från din text framgår det snarare "Muslimerna i Mellanöstern - Världens fegaste folk"? Jag citerar dig:

"Med detta sagt, tillåt mig generalisera lite och vädra min åsikt över mitt val av världens fegaste folk... Bucklan delas detta år ut av en stor del av en region som heter Mellanöstern som i stort täcks av islam."

Du stämplar i för sig både ett helt folk, ett helt geografiskt område och en hel religion för att vara fega. Eller har jag missuppfattat din text? Hur som helst skriver du i själva texten inte mycket om islam som religion utan mer om hur männen i Mellanöstern beter sig mot kvinnorna.

"Att trycka ned kvinnor för att hålla dem under kontroll så de aldrig kan utgöra någon form av hot mot mannen anser jag vara jävligt fegt."

Och visst håller jag med dig. Det är väldigt fegt att förtrycka kvinnor, att männen utnyttjar sin starka ställning i samhället. Det förekommer väl även i Sverige, fast mildare och mer nyanserat. Det är en maktställning som bibehålls och försvaras just av religionen i Mellanöstern. Därför är det alltid religionen som pekas ut. Islam har använts och används för att vidmakthålla politiska, ekonomiska och sociala strukturer. Men felet ligger alltså framförallt hos människor, i det här fallet framförallt männen i maktställning och kanske inte i själva religionen. Politiker och vissa religiösa ledare, som utnyttjar och tolkar religionen i eget syfte och för egen vinning för att förtrycka andra svagare grupper, däribland kvinnor. Det är dessa personer som kan beskrivas som fega.

Man måste tänka även på att kristendomen, judendomen och islam är religioner förmedlade och tolkade av män. Därför har dessa religioner kunnat lättare missbrukas för att bland annat förtrycka kvinnorna och hålla dem på plats. Det positiva som har skett i Europa är att religionen har separerats från politiken. I den islamiska världen är religionen och politiken fortfarande sammankopplade till varandra, vilket gör det lättare att använda religionen i politiska, ekonomiska och sociala syfte. Och även för att förtrycka kvinnor.

Jag vill ta upp en viktig fråga här. Jag har redan skrivit att de saker du tar upp förekommer i varierande grad i muslimska länder. Det ska inte förnekas. Många av dessa har dock inte sitt ursprung i religionen utan i gamla traditioner. Könsstympningen förekom redan på faraos tid och hedersmord fanns redan innan islam. Detta ursäktar självklart inte den negativa behandlingen av kvinnor men dessa vidriga saker kommer alltså inte från islam, vilket är viktig. Dessutom förekommer inte könsstympning i stor utsträckning i arabiska länder, utan snarare i afrikanska. När det gäller hedersmord så är det kriminellt i de flesta länder i Mellanöstern, men lagen tillämpas inte eller väldigt milt. Det måste förändras.

Du har rätt i att man inte kan skylla på gamla traditioner för att rättfärdiga sitt nuvarande beteende. När islam uppkom gav den kvinnorna många revolutionerande rättigheter på den tiden. Men världen har förändrats. Man kan inte leva i det förflutna.


Om författaren

Författare:
Zeid Al-Bayaty

Om artikeln

Publicerad: 30 nov 2001 15:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: