sourze.se

Fredrik Jung-Abbou

Denna artikel skrev jag efter att ha läst Fredriks: Islam - världens fegaste religion...

Jag har alltid fått höra sedan barnsben att man inte ska döma någon, man ska tro gott om allt och alla tills motsatsen bevisats. Med detta i bakfickan har jag alltid avhållit mig från att döma, visst har det förekommit att jag vid några tillfällen dömt någon utifrån något jag fått höra genom ryktesvägen. Men jag har en egenskap, och det är att jag alltid söker en förklaring till människors beteenden och åsikter.

"Islam är ett medel för kvinnoförtryck, ett sätt att kontrollera den sinnliga kvinnan och inskränka på hennes rättigheter, om det nu finns."

Kommentarer av sådan karaktär, är något jag fått höra vid mer än ett tillfälle från min närmaste omgivning. Kanske mer nu, efter 11 september. Jag blir självklart ledsen, inte över att få höra kommentarer som sådana för att jag avfärdar dem lika snabbt som jag hör dem, men utan för att dessa människor verkligen tror på det dom säger. Det tycker jag är väldigt farligt, för vad hindrar dem från att låta andra ta del av dessa åsikter bottnad i okunskap?

För okunskap är det, om inte idioti. Att påstå att en hel religion eftersträvar att upphöja mannen och nedvärdera kvinnan, ser jag som en smutskastningskampanj.

När jag läste Fredrik Jung-Abbous artikel, blev jag djupt berörd. För att han inte kunde hämta någon källa som kunde styrka hans "teori". Hedersmord och könsstympning är något som har tillämpats genom kultur. Vare sig han gillar det eller inte är det ett faktum som kvarstår. Att tillämpa könsstympning på kvinnan är något som ej nämns i Koranen, men något som vissa "svaga" hadither tillskriver. Och vi muslimer har uppmuntrats att ta det starka för det svaga, med andra ord vi rättfärdiga muslimer bortser från denna handling.

Jag motsätter mig starkt mot de människor som använder Iran, Irak och Afghanistan som referens för islam. Dessa människors ynkliga försök att upprätta en islamisk stat, är något som alltid förbryllat mig. Islam är till för att skydda den enskilda individen, att bilda och stärka denne. Den förespråkar inte våld mellan könen, utan förespråkar kärlek, jämställdhet och ömsesidig respekt. Den månar om den svage, och skyddar den föräldralösa. Det man idag har skådat, är tyvärr ett mänskligt beteende. Till och med i de mest utvecklade samhällen, slåss kvinnorna för lika villkor.

Islam är inte en religion som skyddar fegisar, att den då beskylls för att vara den fegaste religionen ser jag som skitsnack. Man kan inte döma en religion utifrån hur en människa tolkar det, om denne bortser från den mall som föreskrivs att följa i sunnan och Koranen, kan han väl knappast betraktas som muslim i rätta bemärkelsen. Det är sådana som denne individ som tillfogar kvinnan skada, som nekar kvinnan hennes rättigheter och förtrycker henne. Han är den fege, inte islam utan tyvärr ett mänskligt beteende.

Om beslöjade kvinnor betraktas som förtryckta, är då de lättklädda kvinnorna fria? Visst ska en kvinna få välja, inget är tvång. Tro kommer av kärlek och övertygelse, inte av tvång. Kvinnor som sådana i Iran, inte alla då, har aldrig fått välja. Därför känner de den beska smaken av förtryck. Som i sin tur resulterat i hat mot islam. Något som de flesta muslimer inte ska eftersträva. Jag tycker att det är fel, att påstå att en beslöjad kvinna är förtryckt. Benämningen förtryck har inget med en kvinnas klädesplagg att göra, så jag ser inte vitsen med att göra en sådan uppståndelse av slöjan. Förtryck av kvinnan, är när hon nekas rättvisa, jämställdhet och lika villkor som mannen. Hur kan man påstå att en beslöjad kvinna inte tillskrivs dessa självklara rättigheter inom islam? Om förtryck låg i kvinnans "dresscode", då skulle den västerländska kvinnan vara förtryckt.

En vers ur Koranen:

"SÄG till de troende männen att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet; det leder till större renhet i deras liv. Gud är underrättad om vad de gör. Och säg till de troende kvinnorna att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet och inte bör visa mera av sina behag än vad som anständigtvis kan vara synligt; låt dem därför fästa slöjan så att den täcker barmen. Och de ska inte låta sina behag skymta."

Surah Nur:30-31


Dessa är några hadither som jag har letat reda på. Hadtih är berättelse om vad Profeten frid varde över honom gjorde eller såg någon annan göra och accepterade det.


"De troende med den mest kompletta tron är de med bäst karaktär. Och de bästa av er är de som behandlar sina fruar bäst." Imam Ahmad vol. 2, nr 250

"Man ska inte falla över sin kvinna på samma sätt som ett handjur plötsligt hoppar på sitt kvinnliga offer. Låt en budbärare gå mellan dem. Profeten frid varde över honom frågades: Vad är en budbärare? Han sade: Kyssande och älskvärt samtal."
Ad-Dailamy i Musnad al-Firdauz; Takhrich al-Hadith i Ihja Ulum ad-Deen vol. 2, s 50

Jag kan hämta många verser ur koranen som talar för kvinnan. Men jag vet att jag gör det för intet, de flesta vill ändå inte lyssna alla har bestämt sig för vad de ska tycka om islam. Synd och skam för det är en fin religion.

Vi människor har en benägenhet att döma än fria.


Om författaren

Författare:
Farton Ahmed

Om artikeln

Publicerad: 29 nov 2001 10:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: