sourze.se

Lär dig "invandriska" på 2 minuter

En guide till dig som inte förstår vad inte-ännu-svenskarna pratar om. Så att man kan förstå.

Man möter dem på stan, på kebabrestaurangerna, pizzeriorna, fruktmarknaden, på stan, överallt finns de, inte 100-procent-svenskarna som är lite svåra att förstå.

I ett försök att minska klyftan mellan dem som pratar och förstår svenska och dem som har lite svårare att orientera sig har jag färdigställt en mall. En mall både för dem som vill göra sig förstådda så att de kan undvika dessa felsägelser och för dem som vill men kanske inte alltid kan förstå.

Vanliga felsägelser:
Estockholm
Eslut
Estandard

Korrekt svenska:
Stockholm
Slut
Standard

Vanliga feluttal: scchhhuttalas som när man harklar sig.
Schhhhhhärna
Schhhhhit
Schhhhhuk

Korrekt svenska:
Stjärna
Skit
Sjuk

Vanliga felsägelser:
Boss
Teraktår
Schokhos

Korrekt svenska:
Buss
Traktor
Sjukhus

Jag hoppas att jag med dessa rader har klargjort och rett ut vissa missförstånd. Det är inte alltid lätt att inte förstå varandra, att inte kunna kommunicera. Detta inlägg är inte meningen att på något sätt vara nedvärderande mot någon. Det är ett försök att skapa klarhet, att visa att det inte är så svårt, att man kan förstå om man anstränger sig. Och det gäller inte bara svenskarna utan även invandrarna. Ansträng er, det är inte svårt att lära sig säga sjuksköterska och till svenskarna, ansträng er det är lika lätt att lära sig att säga Ahmad.


Om författaren

Författare:
Navid Modiri

Om artikeln

Publicerad: 28 nov 2001 17:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: