sourze.se

Den svenska kyrkans moralparadox

Det är inte helt nytt att svenska kyrkan investerar och spekulerar i oetiska företag på börsen. Det är dock nytt för mig att alternativen är både moraliskt korrekta och vinstgivande.

Det är inget nytt för mig att den svenska kyrkan, såsom kristendomen, men även religioner i stort, är både reaktionära och paradoxala, i många hänseenden.

Efter gårdagens "Uppdrag granskning" blev det hela, än mer intressant. Flera män inom kyrkan fick frågor om kyrkans investeringar och börsspekulationer.

Sen den svenska kyrkan skildes från staten, är det ett allmänt faktum, att kyrkan sitter inne med än mer pengar än förut.

Vi talar om tvåsiffriga miljardbelopp. Många av dessa investeras i börsen, för att ge i vanlig ordning, avkastning. Inget nytt. Våra pengar på banker investeras.

Dock har vi här en väsentlig skillnad. Bankerna har definitivt ingen uttalad etik och moral angående sina spekulationer och investeringar.

Uppdrag granskning hade sedvanligt ingående granskat och gjort utförlig research. Sen kan man givetvis ifrågasätta programmet i sig. Det hör inte riktigt till saken just nu.
Det visade sig, som inte är helt nytt för mig, att kyrkan investerar i en rad olika vidriga och inhumana industrier.

Den svenska kyrkan har ett uttalat syfte att inte investera i vapen eller tobaksindustrin. I regel borde detta gälla även pornografi, miljöförstörande och människouttnyttjande industrier.

Kyrkans förhållningssätt bygger oftast på Bibeln och mänskliga värderingar. K G Hammar har fördömt kriget i Afghanistan, samtidigt som hans egen kyrka investerat miljonbelopp i amerikanska vapenföretag. Vapenföretag som direkt eller indirekt bidragit till USA:s krig mot "den globala terrorismen".

Jag är inte speciellt förvånad. Dock visste jag ingenting om alternativen. Alternativ, som U-fonder, där pengarna går till solidaritetsprojekt i U-världen. Där man inte har förlorat pengar sedan 70-talet. Kyrkans investeringar i börsen, har lett till en förlust på hitintills 600 miljoner kronor.

Den svenska kyrkan talar varmt om medmänsklighet, solidaritet och stöd för de fattiga och utslagna. Samtidigt väljer de bort humana solidaritets fonder där projekt startas i U-världen för en säkrare avkastning. De väljer då hellre att vara med på Börsens roulett och investerar miljonbelopp i bensin, porr, tobak, vapen, biokemi, multinationell livsmedelsproduktion etc. Företag som Shell, Philip Morris, Saab, Nestlé etc.

Det är för mig helt oförståeligt, ur alla synvinklar. Det kan tyckas absurt att den svenska kyrkans normer om etik och moral sätts ur spel, när det spelas om pengar. Än konstigare ter det sig, i denna pengastinna värld, att förlusten på börsen, istället kunna ge mer långsiktig vinst, på etiskt och moraliskt försvarbara fonder.

Programmet avslutades, med att kyrkan även gör många både bra och godsinnade handlingar. Dock går inga pengar av medlemsavgiften skatten till sådana projekt. Det är oftast privata sponsorer och ideellt arbete.

Jag är inte medlem i svenska kyrkan och har aldrig varit det. Inte bara för min brist på tron på Gud, utan även för att jag väljer att tro på människor istället. Dock inga av kyrkans pengaförvaltare.

Uppdrag granskning repriseras den 30/11 och 3/12 på SVT, kanal 1.


Om författaren

Författare:
Jens Larsen

Om artikeln

Publicerad: 28 nov 2001 17:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: