sourze.se

Kommunazism ända in i absurdum

Hur kan man jämföra kommunismen och nazismen.
Jämställdhet kontra elitism?
Feminism kontra anitisemitism?
Detta är absurt och naivt...

En debatt som berör två ideologier, som inte har någonting gemensamt.

En politisk redaktör som försvarar ämnet med att kommunisterna vill ha en flyktig proletariatets diktatur och därigenom är det mer eller mindre två ideologier, med diktatur på agendan.

Det är intressant att skribenter överhuvudtaget bryr sig om att skriva debattinlägg. Detta är också ett sådant, men fristående från tävlingen av "politiska skäl" :

Kommunismen är en ganska ålderdomlig ideologi. Dagens vänster är splittrad och kluven, när det gäller tolkningen hav kommunismen. Många har helt lämnat tänkandet om proletariatets diktatur.

Tiderna förändras. Ideologierna uppdateras. En del av grundtankarna finns naturligtvis kvar. Kommunismen tror på folket och delvis gemensam produktion. Jämställdhet, feminism är andra tydliga drag i nutidens kommunistiska tänkande.

Alla ska ha någorlunda likställda förutsättningar för att skapa sina liv. Detta är givetvis min tolkning.

Jag tror inte på diktatur. Om det är fascismen eller proletariatets. Det spelar ingen roll. Diktatur är omänskligt och vidrigt.

Nazismen är en inte en fullt så gammal ideologi, men har grogrund i reaktionärt tänkande. Det finns klara kopplingar i svensk historia mellan högern och nazismen. Nazismen är en totalitär och diktatorisk ideologi. Tron på övermänniskan och elitismen är tydliga drag. Alla människor är verkligen inte lika värda.

Nu stannar vi upp. Jag har mycket kortfattat nämnt en del viktiga saker kring dessa ideologier.

Kan man då jämföra dessa?

Antisemitismen kontra feminismen? Elitismen kontra jämställdhet? Demokrati kontra diktatur.

Jag menar på att de flesta som tror på socialismens värderingar idag är sanna demokratianhängare. Demokrati för alla, inte som det är idag.

Ser också ni det absurda i att jämföra dessa ideologier?

Är denna debatt värd mödan. Jag anstränger mig till mitt yttersta, för att alla sorters politiska människor härinne ska förstå att det är absurt och naivt att jämföra dessa ideologier.

Är det svårt att finna ett bra debatt ämne? Jag har massvis förslag. Demokrati, nyliberalism-kommunism, kommunism, kapitalism, kommunism-kapitalism, sen finns det andra förslag utan ism.

Debatten kring demokratiska ideologier och odemokratiska, är mer intressant, men även den är bristfällig. En demokrati bygger på två fundament, yttrandefrihet och majoritetsbeslutande. Alla ska ha rätt att yttra sig, även antidemokrater!

Frågan bör istället läggas runt hets mot folkgrupp eller rent förtryck. Våldsuppvigling eller förhärligande. Våld kan de flesta hålla med om, är något dåligt. Dels för människan och samhället.

Kom nu inte med: Marx var antisemit. Kommunismen vill ju ha revolution.

Hela det liberala klichégalleriet. Jag är inte marxist. Jag förespråkar inte en våldsam eller blodig revolution.

Jag tror på förändring, frihet, nytänkande, rättvisa, samarbete och solidaritet. Då, solidaritet i min och de flestas bemärkelse, inte cirkus-somos.

Frihet och nytänkande är inte bara liberala vackra ord. Det finns antiliberaler som håller dessa begrepp högt på prioriteringslistan!

Frihet får man oftast när man har möjlighet att ta sig den. Alla har inte den möjligheten. Runt om i världen fängslas folks frihet, för att de tror på bland annat demokrati.

I Sverige har inte alla samma frihet att göra vad dom vill.

Nytänkande handlar om att se till dels historien och framtiden. Nutiden. Vad fungerar inte? Kan man verkligen anmäla polisen till polisen?

Att våga ifrågasätta vår nuvarande världsordning och vårt samhälle. Att våga tänka alternativt och ibland galet. Detta ska inte vara nyliberala ord.

Nyliberalismen är fantastiskt vacker på papper. I realiteten föder den elitism. Utslagning. Fattigdom. Ökade klassklyftor. Bristande demokrati. Listan kan göras lång.

Nyliberalismen är farlig. Minst lika farlig som "kommunismen" var på Stalins tid. I det nyliberala samhället finns det inte plats för alla.

Vassa armbågar och fulla plånböcker och din plats är garanterad. Alla människor har inte samma förutsättningar. Alla har inte arbete, skola och boende. Alla människor orkar inte kämpa själva!

Nåväl, nu kom jag helt off track. Jag vill bara säga att det fortfarande är mer intressant att följa och delta i debatten kring debatten. Hoppas på att flera hänger på!


Om författaren

Författare:
Jens Larsen

Om artikeln

Publicerad: 26 nov 2001 16:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: