sourze.se

Antidemokrater hatar antidemokrater

Detta är ett bidrag i Sourze Politiks "SM i debatt" - en tävling i politisk argumentation. Vinnaren får ett presentkort på böcker värt 1000 kronor.

Denna debatt gled nästan omedelbart in på ett sidospår. Typiskt nog ser vissa rött så fort de ser ordet kommunism och verkar glömma allt runt omkring dem och så även i detta fall. Denna gång glömdes debattämnet bort verkar det som. Att nazism förekommer i samma mening verkade bjuda in lite ytterligare avsky och ett gyllene tillfälle att jämföra de två ideologierna.

Markus Hankins är först ut att spy galla över kommunismen och menar i båda sina artiklar att den är så farlig att man bör hålla dem utanför de demokratiska valen. I slutet av sin artikel så kopplar han även samman kommunismen med vänsterpartiet och jag undrar då om han därmed vill stänga ute vänsterpartiet? Alltså stänga ute 15 procent av dagens väljare. Man kan bara spekulera i vilka konsekvenser det skulle få. Jag tror att det knappast är rätt metod, även om man tror att vänsterpartiet har hemliga planer på nya diktaturer, folkmord, arbetsläger med mera. Att både Hankins och vänsterpartiet kallar sig socialister är lika motsägelsefullt som att kalla sig socialist och kapitalist på samma gång, som han också gör.

Den andra personen som hamnat i detta sidospår är Stefan Holmqvist. Han har visserligen kört ner i samma spår och dessutom ännu djupare med hjälp av imponerande efterforskningar. Men till skillnad från Hankins så besvarar Holmqvist aldrig debattämnet rakt ut; om antidemokrater ska få delta i demokratiska val.

Kanske gör Holmqvist som många av våra kära politiker brukar göra. Nämligen att inte svara helt rakt på besvärliga frågor som kan kräva besvärande svar. Men eftersom han verkar övertygad om att kommunism automatiskt leder till folkmord genom följande citat: "Jag menar: Med 32 miljoner FOLK och hela FOLKslag folkmördade så är det nog rätt lätt att få de övriga 100 miljonerna att dra åt samma håll.", så får jag anta att han inte vill ha några kommunister i demokratiska val.

Jag tänker inte dras med på samma sidospår genom att försvara kommunismen eller något liknande i denna artikel, men jag tänker däremot försvara demokratin.

Oavsett vad för partier eller organisationer som ställer upp i demokratiska valen och oavsett vad de har för syfte eller vad man tror de har för syfte så kan vi inte stänga ute vissa grupper genom att sätta munkavel på dem. Då skulle vi inte längre ha någon demokrati.

Demokrati måste innebära att folket styr och att man då får tycka och tro vad man vill och även får vara emot demokrati. Detta innebär givetvis även att man får tycka att demokratin av idag inte fungerar, men man kan inte säga att man är för demokrati samtidigt som man vill sätta munkavel på vissa. Därför ser jag både Hankins och Holmqvist som antidemokrater samtidigt som de vill stänga ute andra antidemokrater. Jag vet inte om jag ska säga att detta är skrämmande eller skrattretande.

Paradoxalt nog är det de som är emot kommunismen, och kommer med argument där de drar upp saker som åsiktsregistrering och inskränkning på yttrandefrihet och liknande, som själva vill begränsa just yttrandefriheten och demokratin.

Att stänga ute någon från den allmänna debatten har aldrig fungerat tidigare, utan istället dämt upp hat och aggressioner just för att man stängt ute dem och inte lyssnat på dem eller vägrat möta dem i debatter. Något som dessvärre verkar bli vanligare nu. Jag tänker på alla globala organisationer som knappt ens vet om att det finns folk som har andra åsikter än dem.

Jag nämnde det i min första artikel men måste nog nämna det igen. Låt oss möta alla obekväma och kanske oönskade partier eller organisationer verbalt istället för med våld. För ser vi tillbaka i historien är det gång på gång våld folk tar till när man inte längre ens lyssnar på dem. När man kör över dem. Ignorerar dem.


Om författaren

Författare:
Tobias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 24 nov 2001 15:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: