sourze.se

Nyliberal kultur är ingen bristvara

Som kompositör till den av Johan Hedin hänvisade låten "Sex noll två" känner jag mig ganska road av artikeln ifråga.

Särskilt som texten i sig är min enda komposition bestående av medvetet ordbajsande i syfte att kunna tolkas till det som lyssnaren vill ha det till.

Här har jag uppenbarligen lyckats. Besviket inser jag dock att jag när det gäller ordbajsande har funnit min överman i debattartikelförfattare Johan Hedin. Här har jag mycket att lära. Bara idén att hävda att en text från ett av Sveriges mest dokumenterade "kommepunkband" KSMB skulle vara exempel på nyliberalism är snarare något man förväntar sig att hitta på Spermaharens webbsida. Bra jobbat Johan!

Själv anser jag nyliberalismen vara en ganska gammal idé som har en tröttsam förmåga att dyka upp med jämna mellanrum. För det mesta bara en naiv frihetsidé för naiva människor som inte tänkt längre än till nästa lördagkväll. I andra fall en cynisk världsåskådning för besuttna som skiter i sina medmänniskor. Jag tar bestämt avstånd från bådadera. Jag har betydligt humanare och i ordets RÄTTA bemärkelse liberalare åsikter och visioner än nyliberalernas olika parafraser på "fri sprit och bredare trottoarer". I min värld är det exempelvis stöld att INTE betala skatt.

Att musiker och kulturarbetare tämligen ofta ligger på vänsterflanken rent åsiktsmässigt har nog många orsaker. Dels är det för dom flesta knappast någon välbetald och bekväm syssla. Dels bygger skapande på eftertanke, och har man tänkt efter lite grann sätter nyliberalismen krokben för sig själv.

Däremot vill jag gärna hjälpa Johan på traven ifall han letar efter nyliberal kultur - för sådan lider vi definitivt ingen brist på: Precis som rörelsen i stort består den till övervägande del av en orgie i substanslöst kackel. Titta på vilken dokusåpa som helst så dräller där av nyliberalism. Hundratals kändis-wannabees med ett enda gemensamt budskap: "Här kommer jag. Titta på mig. Jag vill bli känd!". Skrämmande ofta anammas dessutom det hela. På musiksidan har vi, förutom såpanissarnas karaoke-alster, Bert Karlsson-gängen med drag under galoscherna. Vill man ha det lite rivigare finns ju fortfarande Dr Alban att tillgå, med eller utan Björn Borg - det är ditt eget fria val. Härligt va?

Nej du Johan, nyliberal kultur saknas verkligen inte. Problemet är snarare att den, liksom hela den nyliberala idén, är substanslös, korkad och har kort hållbarhetstid - och jag vill bestämt inte bli inblandad som exempel på sådan kultur, inte ens med det sofistikerade skämt jag kallat "Sex noll två".

För övrigt anser jag att vänsterpartiet blev lite fjolligt när man tog bort K:et, att lapplisorna borde ha tapperhetsmedalj och att privatbilismen ska förbjudas i Stockholms innerstad. Sug på den du!


Om författaren

Författare:
Johan Johansson

Om artikeln

Publicerad: 23 nov 2001 15:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: