sourze.se

Kvinnan individ i en grupp

Kvinnor är individer, men ingår också i en diskriminerad grupp.

Har precis lyssnat på Bo Lundgren m och Gudrun Schymans v vilda diskussion huruvida kvinnan är en individ eller ej i "Debatt" på TV 2.

Självklart är varje kvinna en enskild individ som Bo Lundgren hävdar. Inte så himla konstigt tycker jag, dock individer som ingår i en grupp bestående av andra individer som faktiskt är diskriminerade.

Håller med Schyman i den korta snutt jag hann se av deras debatt de hade tidigare under kvällen debatterat änner mer som jag tyvärr missade i hennes påstående om att kvinnor är en grupp. En utsatt sådan.

Faktum som vi alla vet är att kvinnor inte får samma lön för samma arbete, kvinnor besitter inte de höga chefsposterna, kvinnor får ej samma respekt.

Bara en sådan sak som att programledaren påminde Gudrun och det hela svenska folket om att hon vikt ut sig med ett paraply framför sig en historia jag dock inte vet något om, heller inte är intresserad av visar hur tydlig fixering och analysering av kvinnans yttre är. Man struntar totalt i kvinnans egentliga kvalitet bestående av idéer och kunskaper.

Gudrun själv berättade om hur hennes kjolar och klackar omdiskuterades när hon blev ordförande. Man diskuterade in henne som person utan som ett vandrande utseende. Skulle detta skett om hon hette Gunde Schyman? Förmodligen inte.

Varför sker då denna diskriminering av kvinnor?

Ett svar kanske är otillräckliga lagar som Schyman nämnde.
Det måste fram lagar och förordningar som gör det omöjligt för arbetsgivaren att ge lägre lön bara för att du heter Susanne, Linda, Lena, Ulla etcetera usch låter otäckt likt det jag skrev i min artikel om invandrare, Ahmed eller Lena. Lagen måste helt enkelt förnyas.

Jag är dock ingen lagkännare, men litar på Schymans ord när hon säger att det inte finns några lagar som tillräckligt förhindrar dessa diskrimineringar. Behöver för den delen inte lyssna på henne, jag ser ju allt med egna ögon. Bo Lundgren menade dock att det finns lagar som förhindrar diskriminering, men att de inte riktigt följdes. Då undrar jag: lagbrytare, straffas inte dom?

Alltså. Om det idag finns lagar som förhindrar diskriminering av kvinnor på arbetsplatser borde väl fängelserna vara fyllda av arbetsgivare?

SMS skickades ivrigt in till programmet. Bland annat sa någon att kvinnor blir diskriminerade för att de tillåter sig diskrimineras. Vad är då det för skitsnack?

Så den personen menar alltså att jag diskrimineras bara för att jag tillåter det?

Denna diskriminering är redan i system sedan långt tillbaka. Måste jag ens nämna att kvinnor fick rösträtt för cirka 80 futtiga år sedan? Att kvinnans fria rätt till abort instiftades för några få decennier sedan?

Redan innan jag söker jobbet vet jag att måste hävda mig extra mycket bara för att jag råkar vara kvinna. Innan jag ens föreslagit om lön vet jag att jag måste pressa på extra mycket för att diskrimineringen redan finns.

Det är inte något som jag skapat själv. Jag är redan så pass påverkad av systemet diskrimineringen att jag inte ens VÅGAR klämma i med de där 25 000 kronorna. Det sitter i ryggmärgen. Därför tror jag vi vi kvinnor utför omedvetet osäkrare handlingar som kanske påverkar män att tro vi är svaga personligheter då det egentligen handlar om ett system som redan sitter fastnaglat i oss.

För att avsluta det hela för denna gång.

Kvinnor ÄR en utsatt GRUPP. Men visst herr Lundgren, vi är individer, dock utsatta sådana i en utsatt grupp. Och det är bara att inse. Ni gubbar har makten och det är endast NI som kan ändra på lagar och förordningar.

Ändra på dem så att Sverige blir ett jämställt och demokratiskt land. Se till att de stenåldriga traditionerna upphävs och att alla människor vare sig kön, hudfärg, längd, tjocklek får samma rättigheter.

Ska det vara så himla svårt?


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 22 nov 2001 15:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: