sourze.se

Vad hände med kårandan?

Polisen anmäler sig självt. Hur är nu detta möjligt? Vad hände med kårandan?

Så fort det snackas om poliser och speciellt anmälningar mot poliser dyker den mytsomspunna "kårandan" upp. Detta är enligt de mest rabiata kritikerna ett magiskt vaccin som gör alla poliser immuna mot anklagelser, åtal och påföljder därför att denna kåranda gör att alla poliser, åklagare och dylikt håller varandra om ryggen. Denna kåranda är en trollstav som trollar bort minnen, bevis och undersökningar.

Detta innebär ju då - helt logiskt som följd - att dagens anmälan mot en göteborgspolis gjord av polismyndigheten i Göteborg är ett falsarium. Kårandan gör ju detta omöjligt. Eller?

Givetvis inte. Om de som skriker "kåranda" hade bekymrat sig om att läsa vad som skrivs hade de sett att en hel del anmälningar och vittnen mot poliser kommer från just andra poliser. Att de har samma yrke förhindrar bevisligen inte dem från att hålla kollegor ansvariga.

Kåranda är kanske ett faktum... men dels är dess effekter överdrivna och dels har den ibland helt omvänd påverkan.

Att man kommer nära sina kollegor är rätt naturligt. Att det finns en kollegial samhörighet är ett faktum som inte skall förnekas eller förringas.

Detta görs heller inte. Det är därför vi har lagar mot jäv. I alla utredningar - och speciellt mot poliser - tillses att det inte är människor som har förbindelser med den misstänkte som utreder. Rättsväsendet är medvetet om jäv och vidtar åtgärder för att minska risken för detta. Om åtgärderna är tillräckliga kan debatteras... men de finns där.

Vad gäller poliser har de något av ett extremt yrke. De får se de absolut värsta sidorna av medborgarna. All SKIT som finns i samhället skickar vi dem att ta hand om och rensa bort. De har själva valt yrket och hela deras yrkesliv går ut på att skydda medborgarna mot brottslingar. Tro mig... efter att hela sitt verksamma yrkesliv ha sett vilken skada brottslingar gör mot andra människor finns det få som tycker så illa om brottslingar som polisen.

Så vad händer då när det helt plötsligt dyker upp en misstanke om att det här buset - som man lägger hälften av sin vakna vardag på att bekämpa - helt plötsligt finns i de egna leden? Kåranda kliver givetvis in... den OMVÄNDA kårandan.

En misstänkt brottsling inom polisen blir snabbt en utstött paria. Han/hon är en svikare... en förrädare... en "sådan där"... en första gradens skitstövel.

Tänk själv hur du skulle reagera om en av DINA kollegor blev misstänkt för något. Ta till exempel om någon får syn på en barnporrbild på en kollegas dator? Kommer du då att skynda till hans hjälp, berätta hur man tömmer datorn och får bort bevisen?

Givetvis inte. Snack och skvaller är snabbare än ljuset. Folk kommer att tissla... tassla... tystna när han kommer in i rummet... vända honom ryggen... göra allt för att visa att han inte är välkommen längre. Sådan är den omvända kårandan. Och så fungerar vi människor... även poliser.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 21 nov 2001 16:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: