sourze.se
Artikelbild

Falun gong - en sekt med homofobiska inslag

Falun gong är inte bara det de vill att folk ska tro att de är.

Bilderna uppifrån och ner:
1. Falun-symbolen
2. Li Hongzhi

Händelserna i tisdags, när 30-talet personer greps på Himmelska fridens torg för att ha demonstrerat för Falun Dafa/Gong-rörelsen är ännu en yttring av det obarmhärtigt brutala förtryck utövarna utsätts för i Kina.

De svenskar som deltog hade tidigare varnats av svenska ambassaden för att protestera. Enligt demonstranterna blev gruppen misshandlad av polisen.

Nyhetsbyrån Nya Kina meddelade senare att gruppen skulle utvisas ur landet. Det är upprörande och kräver att omvärlden markerar sitt missnöje.

Problemet är att det finns många element i den till synes harmlösa gymnastikrörelsen Falun Dafa/Gong som är upprörande på helt andra sätt. Tungomålstal "kosmiska språk", utomjordingar som sprider onda irrläror eller introducerar andligt utvecklande principer, flygande tefat från andra dimensioner, levitation och möjligheten att utveckla ett tredje öga mellan ögonbrynen som i ett idealiskt samhälle skulle ersätta tv! tillhör de mer festliga.

Enligt Falun Dafa/Gong-rörelsen är också homosexualitet ett tecken på samhällets urartning som måste bekämpas. Detta ufo-religiösa hopkok kröns av "Falunsymbolen", eller kort och gott "Falun". Ett roterande hakkors omgivet av små hakkors och lite yang&yin-symboler. Av förklarliga skäl skyltar man inte överdrivet mycket med symbolen som på något mysko sätt utgör rörelsens andliga kraftcentrum.

Förklaringen handlar om att hakkorset kallas "Wan", att det är en gammal symbol för tur som använts i tusentals år, etcetera etcetera... Visst är historien fylld av svastikor, men vad som är särskilt andligt upplyft med att en rörelse grundad 1992 tyr sig till en symbol för evigt förknippad med massmord begriper jag inte. Men det bjuder på viss ofrivillig underhållning: Kolla in den svårslagbara kanadensiska hemsidan www.falundafa.ca!

Och nej, det här är inga uppgifter som hämtats från kinesisk anti-Falun Gong-propaganda. Allt står att läsa i rörelsens ideologiska huvudskrift Zhuan Falun, skriven av rörelsens grundare Mr Li Hongzhi, numera bosatt i New York. Han antyder för övrigt att han själv skulle vara utomjording i en intervju med Time magazine.

Till skillnad från andra andliga rörelser som mer än gärna tar bra betalt för sina idéer om universums uppbyggnad går däremot Zhuan Falun att ladda ner gratis på rörelsens egna hemsidor.

Tony Lignefors text på Sourze är skriven med de formuleringar som ständigt återkommer i texter undertecknade av "Falun Gong-utövare", alla anonyma. Antydningar om att Li Hongzhi är aktuell för å ena sidan Right Livelihood-priset eller å den andra Nobels fredspris, återkommer ofta. Likaså den missriktande parallellen till de nazityska dödslägren där människor industriellt avrättades på grund av en pseudovetenskaplig raslära.

Det är naturligtvis inget brott att vara osjälvständig, men det är knappast en slump.

Rörelsens hemsidor www.clearwisdom.net, www.pureinsight.org, med flera, är en viktig bas för Falun Dafa/Gongs verksamhet. De uppdateras varje dag med
nyheter och religiösa diskussioner. På dessa förekommer ständigt vittnesbörd och förmaningar. En del säkert skrivet av medlemmar som känner sig manade att uttrycka sina hängivna känslor för rörelsen, under rubriker som "Send Forth Righteous Thoughts to Eradicate Evil in Other Dimensions 1" "I Passed Multiple Kidney Stones After Practicing Falun Gong" eller "Those Who Actively Persecute Falun Dafa Are Receiving their Retribution: Cases Emerge in An Endless Stream".

Annat är utan tvivel ren propaganda från rörelsens ideologiska motorer. Anonyma texter med uppfostrande innehåll, snarlika det sourzeinlägg som Tony Lingefors skrivit. Många av dessa texter går att ladda ner från
hemsidorna i form av pamfletter. När jag tidigare, i andra sammanhang ifrågasatt Falun Dafa har jag till svar fått brev med i princip samma innehåll.

Falun Dafa/Gong är i grund och botten en sorts moralisk
"antiglobaliseringsrörelse". Västerlandet är ont, dekadent och tecknen på detta är bland annat homosexualitet, promiskuösitet och moralisk förslappning. Men denna ondska uttrycker sig lika gärna genom rap, Beethovens musik, politik, fantasyböcker, rollspel, det kinesiska språkets grammatik, droger och farliga barnprogram. Det finns en stor och gammal "ondska" i världen som måste bekämpas och som bland annat härstammar från onda varelser från andra dimensioner. Det åks en hel del flygande tefat i Li Hongzhis värld, för att sammanfatta det kort.

Bara några exempel till: Varför har människor solglasögon? Vissa varelser från andra dimensioner har bara fyrkantiga, svarta hål som ögon och skulle därför avslöja sig utan solbrillor. "Demoniska störningar" drabbar för övrigt cirka en procent av Dafa/Gong utövarna enligt Li Hongzhi.
Störningarna yttrar sig i håriga monster som syns utanför fönstret när du tränar.

Allt det här är naturligtvis trams och inte särskilt intressant. Det handlar om religion, en synnerligen förvirrad och mycket paranoid New Age-religion dessutom. Och religion är ju oftast en privatsak. Även paranoida New Age-religioner. Men tyvärr gör rapporterna om flygande drakar, blommande Buddhastatyer och dåligt manipulerade bilder på hemsidorna i kombination med Nostradamus-profetior och Li Hongzhis bedyrade att "det tredje ögat" som växer fram mellan de vanliga ska ersätta tv, att trovärdigheten i rapporterna om brotten mot mänskliga rättigheter sjunker betydligt.

På hemsidorna kan man bland annat läsa sig till att flera av rapporterna om förföljelse och misshandel av Falun Gong-medlemmar helt enkelt "uppenbarar" sig för andra "högt utvecklade" Falun Dafa/Gong-utövare som har sitt tredje öga öppet. Det tredje ögat är för övrigt en gammal spiritistisk idé som bland annat torgfördes av förra seklets stora spökskåderska Madame Blavatsky.

Men jag menar absolut att innan motsatsen bevisats ska man utan tvekan ta Falun Gongs larmrapporter på största allvar! Eftersom bristen på information är stor ska man vara tacksam för den man får. Även om man misstänker att den förmedlats via Falun Gongs CNN - det tredje ögat - är riskerna med att missta sig för stora.

Människors tro är onödig att ifrågasätta, men det finns drag i Falun Dafa/Gong som är svåra att smälta. Rörelsen uppvisar drag av sektkaraktär och vissa våldsförhärligande, högst självrättfärdigande drag. Utövarna kallar sig lärjungar till "mästaren" Hongzhi, som gör anspråk på gudomlighet, något han även i förlängningen lovar sina utövare att uppnå.

Dessa lärjungar följer vissa "rättfärdiga lagar" som till exempel "Människor som förföljer Dafa kommer omedelbart att tillrättavisas". Lärjungarnas uppgift är att bekämpa den allomfattande ondskan. Metoden tycks vara ren tankekraft och gymnastikrörelser men syftet är tydligt och kryddas med militant och aggressiv retorik. Några timmar av surfande på www.clearwisdom.net, www.pureinsight.org gör tydligt att deltagarna utsätts för hot av sektkaraktär. Att lämna rörelsen innebär att utövaren blir fördömd. Den som inte fullgör sin "kultivering" har försuttit sin chans till frälsning, han/hon tillhör de "onda" och är förlorad i rörelsens ögon.

"Onda" människor homosexualitet räknas i denna bemärkelse som "ont" kan drabbas av snabb vedergällning för sina handlingar redan i detta liv.

Oftast döden på ett plågsamt sätt. Hemsidorna innehåller rikligt med rapporter om kinesiska poliser och före detta Falun Gong-medlemmar som dör och lemlästas för sina synders skull. Polisstationer som sprängs, människor som dör i bilolyckor, drabbas av cancer, hjärtattacker, skjuter sig själva eller andra olyckor. Läs själv några exempel på
Länk: clearwisdom.net

Detta våldsförhärligande och skrämmande drag hos Falun Gong-rörelsen uppmärksammas allt för sällan.

"Att gott belönas med gott och ont med ont", var också avslutningen på de svenska protestanternas statement på Himmelska fridens torg. Under oktober och november har en lista på fem-sex nya fall av "retribution" langats upp
på www.clearwisdom.net varannan dag.

Man kan även läsa om hur journalister "korrigeras" när de sprider falsk information och hur viktigt det är att bekämpa ondskan i media som manipuleras från Kina.

Mycket av sådan hotfull slutenhet får man ta på köpet när man har med religioner att göra. Men det är viktigt att göra just det tydligt: Falun Dafa/Gong är en religion, och har tydliga sektliknande drag. Organisationen ser inte ut som en traditionell kyrka, men mekanismerna för att behålla
medlemmarna i rörelsen är onekligen desamma. FRI, en organisation som hårdfört bekämpar sekter har därför nyligen fått upp ögonen för Falun Dafa/Gong.

Li Hongzhi har även uppmanat Falun Dafa/Gongs anhängare frigöra sig från alla världsliga "attachments" inklusive livet och döden. Vad det närmare innebär är svårt att säga, men de som anklagat rörelsen för att vara en självmordssekt kan möjligtvis ha tagit sin utgånspunkt i Hongzhis dunkla men för lärljungarna inflytelserika mummel om att lämna sin kropp och gå vidare.

Möjligen har man också tagit fasta på Hongzhis bekymrade varningar om studenter som förälskat sig i andra dimensioner dit de svävat iväg och inte "kommit tillbaka" till sina köttsliga fodral. Samt att de studenter som fått för sig att deras köttsliga kroppar är odödliga faktiskt har fel. Man ska inte testa sin odödlighet rent fysiskt, skriver han, vis av erfarenhet, i ett brev till lärjungarna.

Den som vill se ett slut på diktaturen i Kina bör stödja de demokratiska krafter som finns i landet. Men gränsen mellan Falun Dafa/Gongs demokratiska strävanden och deras ufo-homofoba kan vara svår att dra för många. Och ju mer man tittar på Falun Gong-rörelsen desto svårare är det att hitta någonting som skulle kunna vara ens ett frö till en demokratisk framtid för Kina. Faktum är att jag har svårt att spåra några som helst demokratiska drag i en rörelse som betraktar sin ledare som en halvgud och lovar sina utövare att förr eller senare bli detsamma.

Demokratin är en skör elefant vars största fiende är förblindad auktoritetstro och hjärntvätt var den än dyker upp.

Men påtrycksmedlen finns. Svenska företags ekonomiska engagemang i Kina går att påverka hemifrån. Men förmenta demokrater och liberaler i väst har svikit de politiskt förtryckta i världens största diktatur. Ihopblandningen av demokrati och marknadsekonomi har grumlat synen på många med två helt vanliga ögon. Det är lättare att se förtrycket bland svältande i Nordkorea än i en totalitär kommunistisk stat som samtidigt tar Visakort.

Den ideologiska mobilisering kommunistpartiet sett i Falun Gong-rörelsen har skrämt den från vettet. Diktaturregimen inser den omstörtande potentialen i en auktoritetsstyrd kraftansamling utanför partikorridorerna vars like Kina inte sett sedan Maos kulturrevolution. Därför slår den tillbaka med diktaturens hela våldsapparat. Falun Gong-rörelsens rätt att utöva sina andligt utvecklande anti-homosexuella gymnastikrörelser är naturligtvis obestridlig. Alla borde vara beredda att operera in ett extra öga för den rätten.

Men att just Falun Gong-rörelsen åtnjuter så stor popularitet är ett rättvist men dåligt betyg på omvärldens engagemang för demokrati i Kina.


Om författaren

Författare:
Martin Aagård

Om artikeln

Publicerad: 21 nov 2001 15:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: