sourze.se

Danmarks sorg, våran sorg

Det är tragiskt att Dansk Folkeparti tagit sig in i folketinget med så många mandat. Det är en sorgens dag för demokrati och mänsklighet.

Det är en sorgens dag i Danmark.

Det är bedrövligt med ett regeringsskifte eftersom Venstre konservativa för en ologisk och i vanlig ordning välfärdsnedbrytande politik. Vad som är än mer tragiskt är val-cirkusen.

Att invandrarfrågan blev så uppblåst, ur alla former av rimliga proportioner. Susanne Bier, regissör, sa att det danska folket inte är mer rasistiskt än något annat folk. Det stämmer.

Det danska folket är inte mer främlingsfientligt än andra folk. Må vara att Danskt Folkeparti försöker bli rumsrena och tagit sig in i Folketinget. Visst finns det fördomar och intolerans bland det danska folket. Allt har sin grund i det danska välfärdssystemet. Vilket inte fungerat som det ska under en längre tid.

De unga och de gamla får ta smällarna, vilket inte är ovanligt någon annanstans heller.

Folket är otillfredsställda. Missnöjespartierna ökar i undersökningar. De konservativa inser vikten av flyktingfrågan och nappar på inskränkta lagar och regler inom invandrarpolitiken.

Det är nog så svårt att vara av utländsk härkomst redan innan detta tragiska val. Nu blir det tufft för Danmarks invandrare, likaså tufft för de som tror på välfärdsstaten och mänskliga värderingar.

Venstre är som sagt Danmarks svar på Moderaterna, de bildar regering tillsammans med Kristlig Folkeparti, Konservative Folkeparti och missnöjespartiet Dansk Folkeparti.

Det är med djup sorg som halvdansk, att se min pappas blick igår. Att se att det danska folkets missnöje skyllas på invandrarna och därigenom blir Danmarks svar på Sverigedemokraterna, tredje största parti i folketinget.

Detta är en tragisk och hemsk utveckling i dansk inrikespolitik. Detta val kommer att bli unikt, inte bara i dansk historia utan i omvärlden. Ett direkt rasistiskt och främlingsfientligt parti som lyckas få 22 mandat i Folketinget. Som lyckas bli tredje största parti.

Det är med sorg överallt som jag skriver detta.
Danmarks ordförandeskap i EU stundar. Låt oss gemensamt visa vårt missnöje mot Pia Kjärsgård och hennes avskyvärda parti, Danskt Folkeparti.

Tro inte, att vi inte kan påverka. I Danmark kommer demonstrationer att genomföras under det halvåret landet är ordförandeland i EU.

Det är dags att vi också engagerar oss mot rasism och främlingsfientlighet, som smugit sig in i den politiska eliten. Även fast det rör sig om vårt grannland i väst.

Vi ses i Köpenhamn!


Om författaren

Författare:
Jens Larsen

Om artikeln

Publicerad: 21 nov 2001 16:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: