sourze.se

2001 kan kallas "dödens år"

Katastrofer har funnits i alla tider, men frågan är om inte år 2001 slår alla rekord.

Kriget nere i Afghanistan pågår för fullt. Även om det är svårt att få trovärdig information därifrån så förstår vi att det är många människoliv som går till spillo.

USA och den norra alliansen ger sig på talibanerna, talibanerna ger sig på civilbefolkningen. Antalet offer är många. Någon officiell dödssiffra så här långt finns givetvis inte. Det är inte ens lätt att ge sig på en gissning.

Antalet döda spelar givetvis roll, men jag är inte ute efter någon exakt siffra. Det är hemskt nog att dessa bombningar och våldsamheter sker just nu i världen.
Orsaken till varför detta sker vet vi. Terrorattentaten mot New York och Washington den 11 september var startskottet på kriget, som vi just nu inte har någon aning om hur länge det kommer att pågå.

Varför rabblar jag upp det här kanske ni undrar, som om ni inte visste att det var krig i världen?

Svaret på det är att jag bara vill göra er uppmärksamma på att det inte bara ett krig som pågår. Det är inte bara en katastrof som har ägt rum i år.

* Kriget mellan israeler och palestinier har visserligen varit igång länge, men har under året ständigt trappats upp. Dagligen hör vi om nya döda.

* Flygplanskraschen i Ukraina. Flera hundra människor omkom.

* Flygplanskraschen på Linate-flygplatsen i Milano. Mellan 100-150 människor omkom.

* Flygplanskraschen i New York den 12 november. Drygt 250 människor omkom. Minst.

* Översvämningskatastrofen i Algeriet. Tusentals människor omkom.

* Tunnelkatastrofen i Österrike. Många döda.

Detta är bara ett axplock av vad vi har fått höra i nyheterna under den senaste tiden. Olyckor och katastrofer händer ju med jämna mellanrum, men det känns som om det har varit lite för mycket av den varan den senaste tiden.
Jag funderar på om vi inte är inne i "Dödens år" i år. Att det inte bara är en slump att det händer så mycket just i år.

Att det nånstans någon gång är förutbestämt att "all världens" olyckor ska komma i koncentrerad form.
Jag kanske bara inbillar mig, men hur som helst är jag glad att vi närmar oss ett nytt år och förhoppningsvis en lugnare värld.


Om författaren

Författare:
Henrik Söderlund

Om artikeln

Publicerad: 20 nov 2001 17:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: