sourze.se
Artikelbild

Norra alliansen ger inte kvinnorna bättre villkor

Talibanerna var det största hindret för de afghanska kvinnorna att gå vidare och kämpa för sina rättigheter. I och med störtandet av talibanerna har det hindret tagits bort.

Omvärlden kan vara avgörande för att det afghanska folket ska kunna planera någon demokratisk regim, en som är bra för allas rättigheter. USA och andra europiska länder som har en gång skapat förutsättningar för Norra alliansen och talibanerna kan isolera, frysa ut eller kasta tillbaka dem till deras byar och religösa ställen, för folkets skull.

Norra alliansen regerade under namnet Mujahesin mellan 1992 och 1996. Kvinnorna förlorade majoriteten av sina rättigheter under den tiden. 40 procent av de afghanska doktorerna var kvinnor. Efter att Mujahesin tagit makten blev alla arbetslösa och ingen fick studera vidare som förut.

Jag tror inte att den så kallade Norra alliansen kommer att ändra situationen djupt och förbättra den för afghanska kvinnor.

Efter Nadjibullas avgång fick de islamiska motståndarpartien Mujahedin makten. De beståd av två grupper. Den ena var de "sunnimuslimska partierna", bland annat Djamiyete Islami, som leds av Rabbani och Ahmad Shah Mmassoud, och "Hezbe Islami", som leds av Hekmatyar, samt en mindre grupp som leds av den religösa ledaren Sebghatollah. Alla var religösa och fick hjälp från USA, Pakistan och Saudiarabien för att kunna få makten.

När den nuvarande oppositionen Norra alliansen hade makten, tillhörde de afghanska kvinnorna de mest förtryckta i världen. Burgeh, "den heltäckande stöja med galler", blev obligatorisk.

Under talibanregimen blev kvinnorna ingenting. De skulle vara levande varelser som inte skulle synas eller höras.

Norra alliansen består av mycket religösa, traditionella folkgrupper i Afghanistan. Båda talibanerna och Norra alliansen tror på ett bakåtsträvande, omodernt samhälle för folk och i synnerhet för kvinnorna i Afghanistan. Norra alliansen kommer troligen att förstärka religösa och etniska konflikter i Afghanistan. Hekmatyar som var ledare för "Hezbe Islami" och har mycket makt i Norra alliansen kastade syror på kvinnornas ansikter i ett universitet i Kabul när de hade makten. Nu bor han i Iran och har nära kontakter med den islamiska regimen i Iran. Norra alliansen har lärt sig att posera och låtsas demokratiskt inför västländerna och prata om kvinnornas rättigheter, men enligt deras tro kan de inte ändra det till det bättre för kvinnorna.

Under Norra alliansen makt separerades flickor och pojkar i flick- och pojkskolor. Kvinnorna fick inte gå på universitetet. Alla universitet blev stängda i början och sedan förbjudna för kvinnor. Kvinnorna fick inte jobba inom alla yrken. De fick inte jobba alls i början, sedan accepterades det, men de fick bara ha vissa yrken. Burgeh blev obligatorisk under den så kallade Norra alliansens regim. Under talibanernas försökte man få kvinnohatet att växa fram i hela samhället. Kvinnorna fick inte studera efter 13 år, gå ut utan mans sällskap, skratta eller hör offentligt. De fick inte korta håret eller sminka sig. Det fanns mycket hårda och barbariska bestraffningar för kvinnor som kör utanför ramen. De tillhörde den mest rättslösa människorna i hela världen.

RAWA Revolutionära samfunder för kvinnor i Afghanistan uppmannar FN att skicka "peace-keeping force" till Afghanistan innan Norra alliansen börjar upprepa oglömbara brott i Afghanistan. Som vi ser på TV har de börjat mörda och tortera soldater eller en del folk i Kabul.

RAWA påpekar att FN ska ha kännedom om den islamiska regeringen som leds av Rabbani och dess brott. FN ska hjälpa afghanska folk få en bred och demokratiskt regering som är baserad på demokratiska värderingar.

Ett regim som försvarar ytrrandefrihet, civilrätt och kvinnornas rättigheter i Afghanistan. Ett regim som utrotar alla kvinnofientliga regler och sedvänjor i samhället. En oetnisk och icke-religös regim passar det afghanska folket, som har drabbats uder 20 år av inbördeskrig och en barbarisk regim.

I den nya strukturen ska kvinnorna vara delaktiga politiskt och ekonomiskt, annars är den en regim som försvarar könsaparthied och kränkandet av de mänskliga rättigheterna.


Om författaren

Författare:
Mahin Alipour

Om artikeln

Publicerad: 15 nov 2001 12:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: