sourze.se

Nazismen är inte lika med Hitler

Att säga att kommunism inte är lika med Lenin och Mao är som att säga att nazismen inte är lika med Hitler.

Med samma argumentation som används när man säger att Lenin och Stalin inte eftersträvade kommunism så kan man säga att Hitler inte var ute efter renodlad nazism.

Det står varken uttryckligen i den nazistiska ideologin som i den kommunistiska att judar, respektive kapitalägare, ska bort, dödas, likvideras, avrättas, masakreras, lemlästas, gasas, skjutas, dränkas, torteras, fängslas, straffas, mördas, lynchas eller brännas. Dock har det skett i de fall men försökt inrätta dessa samhällsformer.

Absolut varje gång man eftersträvat kommunism har det alltid slutat lika illa. Det är argument nog för att bilda opinion mot denna helvetets ideologi.

Jag lyssnade faktiskt på en talare från Ung Vänster förra veckan som berättade om deras ideologi. Det roliga var att han inte kunde svara på frågan exakt hur hans framtida samhälle skulle se ut eller vara organiserat. Han kunde inte nämna några konkreta förslag han skulle villa genomföra om han fick makten. Det enda vi kunde enas om var att hans framtida samhälle skulle innehålla en stor portion av statligt våld för att hålla människor i schack som inte vill ställa sig i de röda ledan.

Det är väl denna kombination av en ej klart definerad samhällsform och inslaget av våld som ofta leder till massmord då ledarna blir upprörda över människor inte följer de sporadiskt framtagna teoretiska modellerna och de individuella tolkningarna av Marx skrifter.

Proletariatets diktatur är en alldeles för luddig formulering att bygga ett samhälle på. Med vilka medel vill man uppnå prolätaritates diktatur står ej klart skrivet. Ej heller hur man ska göra om en arbetare råkar göra sitt jobb bättre än någon annan och vill ha högre lön. Eller värst av allt, vad händer om någon, med det simpla syftet att rädda mänskligheten, kommer på en medicin mot AIDS men är egoistisk nog att säga att han själv vill ha kontrollen över medicinens tillverkning för att försäkra sig om att inga fel begås. Hur ska man tvinga kunskapen ur denna människa så att idén och produktionen tillhör folket?

Kommunism och nazism baseras båda på ett totalitärt system där individen är underornad något odefinierat högra mål så som ett rasrent samhälle eller prolätariatets makt. Dessa båda ideologier är i hög grad like och är båda totalt förhantliga och människofientliga.

Det är lättare att räkna upp deras olikheter än likheter. Det som skiljer kommunism från nazism är att det i nazismen uttryckligen är judar som ska bort från samhället. I kommunismen är det kaptialägare. Dock finns även här en likhet.

Båda grundar sig på avundsjuka och den egna oförmåga att prestera. Det är i båda fallen de välbärgade som ska bort till folkets och arbetarnas fördel. Att detta är till arbetarnas nackdel är kanske lite svårt att förstå, men verkligheten är ofta mer komplex än att man helt enkelt kan råna någon för att själv bli rikare.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 15 nov 2001 14:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: