sourze.se

Radioteatern ger...

Fan i allt!!

Debatten om rubriker och "Månadens mest lästa" går vidare och jag vet inte om den blir avgjord eller någonsin kommer bli avslutad.

Detta har hänt:
Ingvar Strid ansåg i en artikel att skribenter som egentligen skulle vilja skriva om något som verkligen engagerar och berör dem, istället skriver om sex eller något sexrelaterat för att kunna sätta en rubrik med ett spännande könsord i. Marcus höll med och ansåg vi skulle avskaffa den tävlingen. Belinda höll inte med. Martin godkände inte Belindas avfärdande. Belinda svarade igen och konstigt nog tyckte Martin att Belinda inte riktigt förstått.

Vidare har jag tack vare ett experiment bevisat att förutom det cyniskt beräknande med just själva rubriken så går det att registrera hela artikeln i sökmotorer. Personer som då söker på könsord kommer då att gå in i artikeln om den innehåller det. Effekten ger en viss ökning. Min experimentartikel "Djävla rubriker" fick 342 läsare sedan sommaren jämfört med övriga som fick runt 80. Den har sedan dess legat i arkivet och inte varit tillgänglig från någon av huvudsidorna.

Det finns dock ett par punkter som jag anser att den sista given i debatten kan behöva.

- Om du stör dig på rubrikerna så är det faktiskt ditt problem. Sourze består av en stor massa människor och jag tycker samhällets sexfixering och degenererade språkbruk har en realistisk representation här på Sourze. Rätt eller fel doesnt come into it.

- Rubriktricket kommer inte vara i all evighet! Snart är dess effekt över. Jag drog en massa läsare med att använda ordet "djävla" i rubriken med det går inte hur länge som helst. Ton med andra exempel finns. Det borde faktiskt dom som vill analysera denna debatt med överdrivna marknadsföringsfloskler begripa.

- Sourze bestämmer sin egen affärsidé. Gillar vi inte den kan vi skriva någon annanstans. Vad är problemet? Skall vi se det affärsmässigt så är vi kunder och får en viss service men inte fan riggar skivaffären om topplistan bara för att du inte gillar att ettan, tvåan och trean för att de är artister som säljer via sex. Nej. du går ut ur affären! Skall vi se det massmedialt: Fine, even better. Börja skriv och låt redaktionen sköta tidningen. Jag är övertygad om att Sourze kan ha marknadsföringsproblem, vaccin mot idévirus eller dåligt cashflow.

Men det är inte mina problem.

För vem är det ett problem att "Jag vill bajsa horan i halsen"-artikeln vinner och författaren får 10 lax? Är det ett problem för Sourze, han som skrivit den eller alla som läst den? Det verkar som om att i kritiken mot "mest lästa"-tävlingen så finns det en oro och knoggnagande över folks bejakande av låga drifter. Jag håller med men försvinner dessa verkligen om vi tar bort tävlingen?

För att citera min absoluta favoritskribent "Och sen då? Vem står på tur? Drogliberalerna? Syndikalisterna? Miljövännerna? Frikyrkliga?" Han skriver även i denna debatt: "Och läsare vill man ju ha."

Om jag är inräknad i termen "man" så stämmer det inte riktigt. Jag har hellre mina trogna 60 läsare och 5-10 nyttiga kommentarer än 500 och kommentarer från alla dom som inte vågar skriva en artikel utan sitter på betryggande cyberavstånd och stillöst använder kommentarfälten som nödventil för deras latenta och infantila personförakt.

Det är stiligare att använda en artikel till det och när folk gör det så kommer irritation ta sig olika form.

Den här gången var det alltså tävlingen som det fel på.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 14 nov 2001 14:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: