sourze.se

Alla är olika mycket värda

Livet är inte rättvist...

Detta skulle kunna hända...

Landet är USA. Johnny är 17 år gammal. Han är en ganska vanlig grabb. Men inte som alla andra. Han känner sig inte som alla andra. han fattar ingenting av skolan, han är inget bra på att studera, han avskyr de andras sätt att vara. Johnny hoppar av skolan. han vill inte vara del i något som ser honom som en tävlingspjäs. en tävlingspjäs att sättas ut på marknaden för att tjäna så mycket pengar som möjligt. han funderar ett tag på att bli kommunist. men han överger snabbt tanken eftersom han anser att det samhället inte ger folk rätten att vara olika och göra det de längtar efter. Hans föräldrar sätter allt större och större press honom att han ska studera så att han kan bli "ingenjör" som de vill att han ska bli. Men han vill inte bli ingenjör.

Johnny blir mycket olycklig. Får kontakt med en irc-kompis. Han vill hämnas på samhället genom att göra sig till ett levande vårdpaket. Då skulle folk bli tvungna att älska honom för den han är och inte för vad han gör. Irc-kompisen antyder att det är lite ologiskt att tänka så, men veknar när Johnny tjatar och tjatar. Hans irc-kompis jobbar som underskötare, nyutexaminerad från sina utbildningar. de gör upp en plan tillsammans.

Johnny hälsar på mitt i natten på irc-kompisens sjukhus. han får en förlamningsspruta. så han blir totalförlamad. irc-kompisen undrar vad han egentligen håller på med, men fortsätter. han kan ju inte göra detta halvgjort. så han sticker ut Johnnys ögon, skär av hans tunga och öron, slår larm och springer därifrån.

Han blir till ett paket som nu bara kan tänka. Han kan tänka, men inte förändra. han är ett levande vårdpaket. antagligen var det något fel med Johnnys huvud eftersom han gjorde detta mot sig själv. Detta får mycket publicitet i hela världen och folk undrar hur han kunde vara så olycklig att han gjorde detta mot sig själv. Irc-kompisen identifieras och döms till 230 års fängelse fast att det fastslås att han inte är psykiskt frisk. Samhället öser över sjukvården med hundratusentals kronor, ja miljontals kronor för att Johnny ska kunna fortsätta tänka eftersom han måste ha massa konstiga och dyra mediciner för att få hjärtat att fungera som det ska. Hjärtat fick nämligen något av en chock när Johnny var självdestruktiv.

Samtidigt har Elia, en sjuttonåring i ett avlägset fattigt land någonstans mitt ute i ingenstans på nåt ställe som ingen bryr sig om eller vet vad som händer; en livshotande sjukdom som gör att han kommer drabbas av alla symptomen och allt det som Johnny råkade ut för, om han inte får dyr vård. Sjukdomen fick han genom att Johnnys land dumpade kärnavfall i hans land eftersom det var billigt och landet fick lite allmänt ekonomiskt stöd till lite allt möjligt. Elia skriver ett brev till det stora rika landet som har så mycket pengar och ber att han ska få vårdpengar så att den dyra, korrupta, inkompetenta sjukvården i hans land ska kunna ge honom vård på något av de statliga sjukhusen. Myndigheterna i det rika landet får hans brev och myndighetspersonerna fattar ett beslut.

Elia vill så gärna förverkliga drömmen om att bli bilmekaniker om några få år då han är vuxen. Om han får bli det.

Beslutet skulle kunna vara enkelt. Men det är det inte för den ansvariga mannen, som har mest inflytande och i slutändan bestämmer allting, fick sin valseger från kärnkraftsbolagen, som gav honom pengar till sin valkampanj och han måste bli omvald, det är måste för honom, annars är han ju ingen. Han såg ju nämligen på "Oprah" när de hade massa människor i studion och de skildrades som de människor som hade lyckats här i livet. Myndighetspersonen "Odd" kan vi kalla honom för vill hemskt gärna vara en sådan människa. Det skulle ge kärnkraftsverksbolagen dålig publicitet om pengar skänktes till pojken vars framtid visserligen skulle kunna räddas genom hans beslut, om han klubbade igenom beslutet om bidrag. Han tänker att han ändå inte vill vara taskig, utan måste göra något för världen.

"Vad ska vi ge pengarna till istället för ynglingen" tänker han.

Han får en bättre idé.

Han ringer upp det ansvariga kärnkraftsbolaget och frågar om de vill donera pengar till den unga mannen. Odd poängterar att det faktiskt ligger i deras ansvar ren moraliskt sätt att ge honom pengarna. Kärnkraftsledningen blir chockade, mycket chockade. Om detta kom ut skulle de ställas i mycket dålig dager.

De antyder tillbaka till Odd att han inte får något bidrag och absolut inte får skicka bidrag till pojken och landets sjukvård eftersom det skulle finnas en risk att publiciteten skulle kunna bli kraftigt negativ mot dem. Skulle han ändå göra detta så förlorar de allt förtroende för honom och drar in sitt ekonomiska stöd. hans politiska karriär skulle ta slut Han tänker att han vill fortsätta som politiker så att han kan göra bra saker för folk. Dessutom får Odd veta att kärnkraftsbolaget finansierar kampanjer mor AIDS på diverse ställen i världen och de enormt moraliska. även om områdena bara "råkade" vara ställen som har hela världens blickar på sig och alla världens tevekameror är riktade ditåt.

Odd tänker att nu har han gjort sitt. och dessutom lär han bli lynchad om han stödjer en muslimsk militärdiktatur och skickar pengar till någon där eller någon av deras myndigheter. Protester skulle höjas och röster skulle ropa att de pengarna skulle kunna användas till bättre saker främjade flera människor.

Han läser nästa dag i tidningen om ynglingen Johnny i tidningen. "Stackars människa!" Utropar han högt! Hur deppad måste han inte varit? Och han behöver visst alla pengar han kan få till hans absurdt dyra mediciner som han behöver för att överleva. Och läkarna tror faktiskt att han kommer att kunna kommunicera lite grann genom att blåsa morsekoder med näsan. Föräldrarna gråter och säger med stora bambiögon i teve "vi vill kunna säga till vår kära son att vi älskar honom på något sätt. han måste överleva! Snälla! Hjälp oss!"

Odd blir helt rörd i sitt hjärta och beslutar att ett massivt penningbelopp ska doneras till Johnnys familj för sjukvård och Elia. ja, tyvärr får han ingenting alls.


Om författaren

Författare:
Daniel

Om artikeln

Publicerad: 14 nov 2001 09:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: