sourze.se
Artikelbild

Jämställdhet: Boxning blir rättvist

Kvotering av överklassboxare viktigt steg i kampen mot diskrimineringen från Dagens Dumheter, sportsidorna.

- En viktig seger för jämställdheten, kommenteras Boxningsförbundets beslut av friherre Marcus Pierre Boëthe.

- Trots att det var väntat, känner jag ändå en stor lättnad nu när det är över. En stor framgång i kampen för rättvisa och jämlikhet! säger Boëthe.

En undersökning i november förra året bekräftade vad många redan visste: Boxare med överklassbakgrund har betydligt svårare än andra att hävda sig i ringen, de har mycket sämre betalt och de når nästan aldrig landslags- eller mästarnivå. Ledande företrädare för PAFF Pugilistiska Aristokratiska Frihetsförbundet har sedan dess ansträngt sig för att få Boxningsförbundet att ta krafttag mot dessa orättvisor, och i och med gårdagens beslut kröntes deras långa kamp slutligen med framgång.

- Varje boxare som kan påvisa någon form av överklassbakgrund kommer i detta första steg att få tillgodoräkna sig tre extra träffar per rond, berättar den lycklige PAFF-ordföranden Boëthe entusiastiskt.

- Är det fråga om genuin överklassbakgrund blir antalet sex. Dessutom räcker det att slå ner motståndaren en enda gång, istället för normala tre, för att vinna på teknisk knockout. Detta dock givetvis endast under förutsättning att motståndaren inte själv har någon form av överklassbakgrund. Att boxa friherrar, grevar och hertigar i ansiktet kommer sannolikt att bli helt förbjudet.

De flesta boxare med överklassbakgrund kan vittna om vilka enorma hinder de ständigt möter i omklädningsrummen och på gymen:

- Många av boxarna med mera proletär bakgrund pratar ett helt annat språk än jag, de skaffar sig muskler som är otänkbara för en aristokrat, de umgås mest med varandra och tycks betrakta mig med mycket stor misstänksamhet, berättar den numera mycket lovande welterviktaren Carl Fredrik von Steeghöök-Gyldencroona lite uppgivet.

- För mig kom därför beslutet mycket lyckligt. Äntligen har jag rätt att tävla på nästan lika villkor!


Om författaren

Författare:
Samuel Sirén

Om artikeln

Publicerad: 13 nov 2001 16:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: