sourze.se
Artikelbild

Bojkotta bankernas betalkort!

Av den mycket enkla anledningen att bankerna är fega blodsugande iglar som suger i det dolda.

Jag jobbar på en mindre butik i ett glesbygdsområde. Varje kund är således lika viktig som varje inkommen krona. Marginalerna är små, då det finns stormarknader i snart sagt varje samhälle. Naturligtvis är det bra, då konkurrens är absolut nödvändigt, men det finns andra mer raffinerade sätt att försöka döda småhandlarna.

Varje gång jag ser reklamen där bankerna uppmanar kunderna att betala med kort för att slippa ta omvägen via automaten, gnisslar jag tänder. Vad dom inte talar om är att det kostar att använda dessa kort, och nu pratar jag inte om den synliga årliga avgiften om 200-600 kr/år beroende på vilket kort du innehar, nej jag pratar om avgiften som banken tar av handlaren när dennes kund väljer att betala kortledes.

Varje korttransaktion kostar nämligen! Enligt en pinfärsk undersökning som Handelns Utredningsinstitut har genomfört på uppdrag av Svensk Handel tjänar bankerna inte mindre än en miljard jupps en MILJARD kronor varje år på våra kortaffärer. I snitt kostar det handlaren mellan 5,70 och 6,80 kronor per transaktion.

För en småhandlare i glesbyggd innebär det följande:

Kund A tankar 55 liter blyfri bensin. En bensin som egentligen ska kosta 8 öre mer per liter därför att bensinbolaget lägger på dom örena när pumparna står i vad som kallas zon 8. Zon 8 ligger 2 mil från pumparna i zon 2 och det är omöjligt att vara 8 öre dyrare med så närliggande pumpar. Redan här är marginalen krympt, eftersom förtjänsten på bensin ligger på 25 öre litern. Kund A väljer sen att betala dessa litrar som sammanlagt kostar 514,80 kronor med sitt visakort. För denna transaktion tar banken en avgift på två procent, vilket innebär att handlaren betalar 10,296 kronor. Räkna lite på det och se hur mycket som blir över.

Kund B köper en dosa snus som kostar 19 kronor. Vinstmarginalen på 1,25 övergår plötsligt till minus när han sträcker fram kortet. Det finns nämligen inte bara en korthanteringsavgift, utan även en månatlig terminalhyra. Sen tillkommer kostnaden för pappersrullarna som denna terminal kräver jodå, dom kostar dom med, du tror väl ändå inte att dom ger bort någonting gratis???

Bankerna går bakvägen genom systemet "det som inte syns existerar inte". Men såklart det gör och påföljden blir naturligtvis att butikerna höjer priset på alla varor som går att höja. Livsmedel, kläder, vitvaror, you name it. Det betyder att kunderna i slutändan ändå får betala. Inte nog med att du betalar ett par hundra varje år för förmånen att inneha ditt kort, varje enskild vara har alltså ett påslag som åsamkats av bankernas dolda avgifter.

Så när dom uppmanar dig att handla med kort, lyssna inte. Om du gör det så bidrar du till att deras dolda avgifter höjer dina levnadsomkostnader!


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 12 nov 2001 11:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: