sourze.se

Förbjud fula människor skaffa barn?

Alla människor förtjänar att bli lika behandlade, att mötas med respekt och att få älska och bli älskade. Självklart? Knappast. Inte om du är homosexuell i alla fall.

Är det inte bättre att människor älskar varandra än att de slåss? Jag tycker att det är fantastiskt att det finns så många människor som har så mycket åsikter om andra personers kärlek. Man kan bli upprörd över misshandel, våld, svält, krig, ondska. Men hur kan man bli så upprörd över kärlek? Tänk om alla de som ondgör sig över andra människors homosexualitet kunde lägga samma glödande engagemang på dessa frågor i stället. Vad mycket bättre världen skulle se ut då.

Jag undrar om alla de som bemödar sig om att skriva salvelsefulla insändare riktade mot homosexuella brukar skriva lika glödande debattinlägg gentemot diktatorer, våldtäktsmän och misshandlare. Eller är kärlek mer skrämmande och upprörande än våld?

Det borde vara självklart att alla människor ska ha samma rättigheter och möjligheter - till exempel att få gifta sig eller att få adoptera barn. Varför tycker en del att det är sämre med två mammor än en ensam mamma? Sämre med två pappor än ingen pappa alls?

Kanske är det rentav så att homosexuella par blir bättre föräldrar. Att vara homosexuell och skaffa barn måste vara mycket svårare. Det är ett aktivt ställningstagande. Man måste verkligen önska sig barn väldigt starkt för att trotsa stora delar av omgivningens motvilja. Det föds alldeles för många oönskade barn, barn som egentligen inte har några föräldrar alls eller barn som växer upp i hem där föräldrarna använder dem som vapen mot varandra. Är det inte bättre för barnen att växa upp i ett kärleksfullt hem? Oavsett om de har en, två eller fyra föräldrar och oavsett vilket kön deras föräldrar har?

Ett av huvudargumenten mot att homosexuella par ska få adoptera barn brukar vara att det är synd om barnen och att de kan bli retade.

För det första så finns det en mängd anledningar till att barn kan bli retade på grund av sina föräldrar. Jag har träffat en tjej som blev retad för att hon hade fula föräldrar. Ska man förbjuda fula människor att skaffa barn? Många föräldrar kanske inte har råd att köpa de häftigaste modekläderna, eller kanske inte har en aning om vad som är inne. Ska man förbjuda fattiga eller töntiga föräldrar? Man kan bli retad för rött hår. Eftersom rött hår är ett dominant anlag, bör rödhåriga avstå från att skaffa barn? Risken finns också att man blir retad om man har föräldrar med utländskt ursprung. Ska man förbjuda invandrare att skaffa barn?

För det andra så bygger mobbingargumentet på ett trångsynt projicerande från en vuxen, fördömande generation att även barnen uppfattar homosexuella som frånstötande. De kan aldrig ha diskuterat ämnet med något större antal barn eller tonåringar. Förmodligen inte alls. För den generation som håller på att växa upp nu är betydligt mer tolerant än den förra. Kanske har vi såporna att tacka för detta. Eller kanske att en mängd kända personer framträtt och berättat om sin kärlek till en person av samma kön. Varför spelar kanske mindre roll i det här sammanhanget, men uppenbarligen är det så att majoriteten av dagens unga inte ser homosexualitet som något abnormt eller något att ens höja på ögonbrynen för. Därmed är mobbingargumentet borta.

De flesta av oss fylls med avsmak när vi tänker på judeförföljelserna under andra världskriget och vänder oss mot idén om den ariska rasens överlägsenhet gentemot andra raser och liknande etniska förföljelser i nutiden. Men fördömande och förföljelse av personer med en viss sexuell läggning är inte stort bättre än fördömande och förföljelse av personer med en viss etnisk bakgrund. Ska man acceptera att folk riskerar att bli nerslagna på grund av sitt ursprung? På grund av sin sexuella läggning? Ska man acceptera att folk riskerar att bli nerslagna över huvud taget? För när vi tiger, när vi särbehandlar, när vi fördömer - då har vi delvis gjort det legitimt att sådant får ske.


Om författaren

Författare:
Sara Bergqvist

Om artikeln

Publicerad: 11 nov 2001 11:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: