sourze.se

Ej djurtestat! Jaså?

På min schampoflaska kan jag läsa: "Sammansatt produkt är ej djurtestat".

Vad skönt, tänker jag. Inga djur har fått lida för att jag tvättar mitt hår.

Medvetenheten om djurets rättigheter har blivit större och större de senaste åren. Producenterna har följt efter konsumenternas krav. I de flesta butikerna runt om i landet ser man svanmärkningar, kravmärkningar, gröna, gula, orange punkter överallt. Konsumenterna har talat, marknaden har hört! Det är den gamla sanningen om marknadskrafterna.

Så åter tillbaka till min schampoflaska. Sammansatt produkt är ej djurtestat, jag tänker, tittar på innehållsförteckningen:

Aqua Purificata
Sodium Laureth Sulfate
Hydroxypropyltrimonium Chloride
Citric Acid
Parfum
och så vidare.

Va konstigt, tänker jag, hur vet de att det inte skadar mitt hår? Alla de här konstiga kemikalierna, de verkar ju farliga. Tanken förföljer mig. Kan schampoföretaget verkligen chansa på att kemikalierna inte är farliga? Det tror jag inte, de vill väl inte bli stämda. Vem vet?

Tanken följer mig hela dagen. Plötsligt så frågar jag mig själv hur jag själv skulle göra om jag ville skapa en produkt som skulle ha i etiketten: "Sammansatt produkt är ej djurtestat". Först och främst skulle jag titta på vad andra företag och forskning inom ämnet kommit fram till. Vilka ämnen är farliga, vilka ämnen är bra, vilka ämnen luktar gott, vilka ämnen gör det inte, och så vidare. Man behöver inte uppfinna hjulet på nytt. All kunskap finns ju där ute, men de rätta kontakterna och med tillräckligt med pengar så kan du får reda på allt.

Men skulle jag verkligen fråga om hur alla dessa företag och forskare kom fram till sina slutsatser? Kan det vara så att de rent av har gjort tester på djur hemska tanke för att vara säkra på att ämnena inte är skadliga? Jag anser att det är mycket möjligt. All forskning om ämnen som används i dagens produkter har testats på djur eller människor. Det är ett faktum. Kan vi någonsin vara hundraprocent säkra på att "Sammansatt produkt är ej djurtestat"? Kan vi lita på det som står på etiketen? Jag tycker att vi som konsumenter skall utgå från att alla produkterna som finns i marknaden idag är på något sätt djurtestade.

När vi är på stan och tittar på schampoflaskor med alla de där märkningarna som får oss att ha ett rent samvete, fråga er själva en sak: Kan det vara så att någon måste ha testat ämnena i den här schampoflaskan på en levande organism för att säkra sig att det inte är farligt för oss människor? Är svaret ja och du köper schampot så har du syndat. För det är ju synd om djuren trots allt.

Är du kluven och inte vet vilket du vill köpa, köp den som luktar bäst! För det gör jag...


Om författaren

Författare:
Michel Massadakis

Om artikeln

Publicerad: 06 nov 2001 16:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: