sourze.se

Pensionärer har också sex

Får man ha sex när man är pensionär? Ja, med all rätt!

Kan man inte bara stänga av sin sexuella drift? Många gör även det. Fast får de chansen till att prova en gång till är det många som går tillbaka att få ett aktivt sexliv.

Jag talade med en kvinna, Agda, som i dagarna fyller 85 år och har sedan nio år tillbaka en pojkvän, som hon själv kallar det. Han, Sten, är tolv år yngre. De möttes på dans och började efter det att umgås. Efter en månad frågade Sten:
- Kan jag få lägra dig?
Agda visste inte om hon skulle börja att skratta eller fråga varför han använde ett sådant gammalt ord. Det var värmen, omtanken och det att dela vardagen med någon, som hon hade uppskattat. Tanken på att börja med sexuell närhet igen hade hon aldrig tänkt på. Hon svarade:
- Jag har varit änka i tjugo år. Jag har inte heller haft någon sexuell kontakt under denna tid, så jag tror nog att jag har vuxit igen! Sten gav sig dock inte utan fortsatte med sin uppvaktning. Det gav resultat.
- När vi hade haft samlag för första gången vände jag mig till honom och tackade för att han hade gjort mig till kvinna igen!

Här har vi då bevis på att man aldrig blir för gammal. Sexdriften finns där, det är bara frågan om man vill ta fram den eller leva i celibat. När jag senare frågar om hon under den tiden som änka, och singel, någon gång stimulerade sig själv till orgasm, svarade hon tvärt:
- Det skulle jag aldrig kunna göra!

Samma svar får jag av Helga, 83 år, som är änka sedan tjugoett år tillbaka och levt ensam hela tiden.
- Ingenting kan någonsin ersätta en man. Man slutar efter ett tag att tänka på det, svarade hon.

Efter att ha pratat med dem båda förstår jag att det verkligen är tabu att tillfredsställa sig själv vid den åldern. Är det en generationsfråga? Kommer nästa generation att säga samma sak? Sitter man och pratar med dem som idag är runt 50 och 60 år säger de en helt annan sak. De tycker genast att är en självklarhet att "ta på sig själv" om man lever ensam, om man så har valt det själv eller inte. Nu säger jag inte att det inkluderar allas tankar. Själv tycker jag att det är otroligt fint att de fortsätter att ha ett aktivt sexliv även när de börjar närma sig 75 år och uppåt. För alla är kanske inte detta är troligt på grund av olika omständigheter. I tidningen Pensionären citerades Marianne Göthberg på RFSU:
- Det är ofta samma frågor vi får oavsett åldrar. Den vanligaste frågan för män är impotens. För kvinnor är det utebliven orgasm och olust. Idag finns det ju dock hjälpmedel som kan hjälpa till med många av problemen, så länge man vågar prata om det. Erkänna att man har ett problem kan ibland vara svårt oavsett vilken ålder man än är i.

Sen kan man ju fråga sig vad ett aktivt sexliv är? Flera gånger i månaden, någon eller några gånger per år? Det är nog olika från person till person oavsett ålder. Agda nämnde något för mig.
- Sten börjar att bli lite gammal nu, för själv kan jag inte bli det, för han vill inte alls lika mycket idag som förut. Det kan ibland kännas lite konstigt att det är jag som vill och inte han. Även om han är den yngre av oss. Han vill i varje fall ha en kyss varje kväll innan vi somnar.

Så medan Helga helt stängde av suget efter sexuell njutelse, så börjar Agda känna att hon vill ha mer. Tänk att vi är så olika. Att vi har olika behov och olika förmåga att kunna "stänga av" eller inte.

Vad tycker då samhället om att pensionärer ska fortsätta med sexlivet? Det är nog olika från generation till generation. Jag kommer själv ihåg att jag absolut inte kunde tänka mig att till exempel mormor och morfar skulle vara aktiva sexuellt. Det kom heller aldrig på tal. Idag är jag av den tron om att de säkert hade det, fast det var för privat att prata om det. Det finns faktiskt ett gammalt talesätt: "De finns bara två grupper i samhället som inte har sex; barn och föräldrar". Här hör man ju verkligen att det finns fördomar. Sexlivet och tankar runt det ska man hålla för sig själv. Man vill inte veta vad andra gör inne i sängkammaren. Jag säger inte att man ska lämna ut sig själv och sin partner. Det behövs inte. Man ska bara inte vara rädd för att prata med sina närmaste om olika frågor angående sex. Det finns även organisationer som har tystnadsplikt. Sex är ju något naturligt. Alla har vi en sexdrift, mer eller mindre. Hur vi vill tillfredställa den är upp till oss själva. Oavsett ålder.


Om författaren

Författare:
Susanne Åsell

Om artikeln

Publicerad: 05 nov 2001 16:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: