sourze.se

"Kill them all..."

"...and let God sort them out."
Lite svinn får man ju räkna med när man skall jaga terrorister, man får ju inte vara blödig.

Japp, vi har alla hört det från USA:s militärledning. "Collateral damage", alltså att andra saker än det avsedda målet skadas. "Vi bombade sönder människor som inte hade något med saken att göra", betyder det egentligen på ren svenska. Det verkar vara en gammal fin tradition.

Uttrycket i rubriken kommer lite förvanskat från den katolske abboten Arnaud-Armaury, som på 1200-talet uppmanade de soldater som skulle leta rätt på "otrogna" i den franska staden Beziers att döda alla invånare i staden, för att sedan låta Gud ta hand om "de sina". Stadsborna hade nämligen vägrat lämna ut 200 medlemmar av den kathariska sekten som fanns i staden. Samtliga 20 000 stadsbor dödades av kyrkans trupper.

Samma resonemang förs i modern tid, men idag kallas det "collateral damage."

Det som gör mig mest förbannad med diskussionerna om det är rätt av USA att slå tillbaka och att "försvara sig" är att de som vill rättfärdiga bombningarna försöker reducera det som sker till nåt slags filosofiska slutledningar om vem som slog först, eller om jag får slå tillbaka om någon inte slutar slå mig i ansiktet.

Det finns situationer där det inte finns några andra vägar ut än att möta våld med våld, det är naivt att säga någonting annat. Terrorism är vidrigt, de skyldiga måste straffas och det krävs en internationell kraftsamling för att hindra att det som hände den 11:e september händer igen. Ingen har sagt någonting annat.

Men det är lika naivt att säga att det som sker nu är ett vettigt sätt att försvara sig mot internationell terrorism.

Detta handlar om hur en stormakt bombar skiten ur helt oskyldiga människor i ett land som inte har någonting att sätta emot, ingenting annat. Vem är så naiv att man tror att bombmattor från 10 000 meters höjd är ett sätt att få slut på internationell terrorism?

Det är även naivt att hävda att det handlar om "kirurgisk precision" och att endast militära mål attackeras. Vi har redan sett flera exempel på hur högteknologiska vapen inte fungerar och istället för att träffa talibanska så kallade luftförsvarsinstallationer spränger Rödakorsförråd och FN:s minröjningsarbetare i luften. För att inte tala om oskyldiga och ovetande afghanska barn, kvinnor och män.

Detta handlar inte om två människor som pucklar på varandra, detta handlar om internationell krigföring, och i de sammanhangen kan vi inte falla tillbaka på medeltida resonemang.

Förresten, ett gammalt uttryck kan vi förlita oss på: "Öga för öga gör världen blind." Väldigt sant.


Om författaren

Författare:
Anders Ekbom

Om artikeln

Publicerad: 03 nov 2001 12:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: