sourze.se

Trötta, gubbtjuriga låtsaspoliser!

Palmemordet förblir en allvarlig sak. Möjligheten att någon eller några lökade ur på Palme och beslutade
att mörda honom - med eller utan dunkelt motiv - är direkt skrämmande.

Eftersom kvällspressens överbetalda reporter-ärschlen inte helt klibbat fast i sitt eget rövsmör så har vi under ett kvarts sekel blivit matade med nya vittnen som så här efteråt trätt fram och plötsligt kommer ihåg rubbet.

Jag har i alla fall inte gett upp hoppet.

Därför hade jag hoppats att någon annan hade fått korn på "sanningen" eller ett erkännande än Aschberg & co.

Aschberg har i åratal med sitt gamla program "Diskutabelt" pajat hundratal debatter och viktiga ämnen med sin amerikanska, översubjektiva, gapiga och avbrytande stil.

Så nu kunde det väl ändå inte gå fel.

När Crister nu - efter möte med den gemensamma vännen Gert - erkänt direkt/ indirekt/ halvdirekt/ så är ju det ju uppenbart att Aschbergs Stenbecksstudio "Folkhemmet" blir slutstation för detta rättshaverismens menageri.

Det var länge sen sist jag såg Christer Pettersson.

Det var i ett annat, tidigare program i TV3: "Vem mördade Olof Palme", som lika gärna kunnat kallas Cirkus Brott. Det var i detta program Christer tog en lögndetektortest och blivit provocerad av Silberskys gnällskånska.

Det borde ha lärt Aschberg ett och annat. Men icke. Den gången rusade han ut vilt skrikande i Studion och det var inte långt ifrån att det skedde i går heller.

Gårdagens "Folkhemmet" till och med visade upp just misslyckandet. Programmet "Vem mördade Olof Palme" var ett uppmålat konstitutionsförhör där Christer - som uppenbarligen var lite kort på ett par kabbar - blev rejält uppretad.

Vad fan hade dom räknat med?

Att Christer som hela sitt liv varit på kant med myndigheter nu skulle sitta och jamsa med i denna "Cangeroo Court". Det var 1994 och gårdagens diskussion var alltså i "Folkhemmet". Ett program som får Siwert Öholms verbala kravaller att påminna om pingstkyrkan.

I detta program så kunde ju inte bara Robert förlora en poäng i diskussionen nu när han varit på hemmaplan och var väldigt nära att reta upp Christer igen.

Det gjorde att han började springa runt i cirklar. Flamsa. Och till sist så uppenbarade sig det att det även denna. Min gissning är att när han blir trängd så blir han alltmer ovillig att prata och samarbeta. Må det vara lögn eller sanning som skall klämmas ut.

Robban kan trängas.

Hans journalistik bygger på det.

Så här har där har det rullat på med Christer. Gårdagens uttalande i TV hade alltså - enligt honom själv - kommersiella motiv. Vi bör nog betrakta Cristers uttalande som ännu ett av de han gjort för pengar. Under tidigt nittiotal vek han ut sig i Svenska Hustler. Nu var det i Folkhemmet.

Men hur mycket vet han? Andra journalister som ringt på hemma i Sollentuna har nästan blivit nedslagna.
Han verkar vara rädd för något, sure.

Men vad?

Det kan vara så att Christer vill bekänna men då är inte den massmediala stöddigheten själv bra som Fadern i båset. Det kan även vara så att Christer vill erkänna för att bli av med den massmediala stämpeln och förföljelsen. Han kanske vill ha en slant och sedan spendera sina sista år på kåken med god mat och knark.

Fan vet.

Silbersky, som deltog i programmet 1994, sade i morse att han ansåg att vi alla bör lära oss att visa respekt för den som är frikänd. Det kan te sig konstigt, eftersom han deltagit själv men jag håller med. Jag håller med.

Jag tror att gårdagens debacle visade oss att journalistiken - om vi ens skall benämna det med den termen - inte kan ta över eller hjälpa det juridiska arbetet.

Den kan bara sabotera.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 02 nov 2001 11:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: