sourze.se
Artikelbild

Porr för 2000-talets feminister?

Radikala feminister har i åratal gapat sig hesa över herrtidningar som Slitz och Café. Personligen gapar jag mig inte hes men någon bör skrika högt åt tjejtidningar som Cosmo och Amelia.

Stod i kö i Konsum häromdagen och kunde inte undgå att överraskas av tjejtidningarnas ruskigt porriga rubriker. Allt från "Så tillfredställer du ditt 1 night stand" till "Låt din kompis raka dig där nere, guiden till könsfrisering" pröd tjejtidningarnas förstasidor.

Det är absurt att unga killar ska behöva skämmas och bli utstirrade när de köper en Café eller en Slitz. Det är däreomt helt accepterat att tjejer köper motsvarigheterna Frida, Cosmo med flera.

Detta är ju bara en liten del av den dubbelmoral som genomströmmar svensk media. Silikon och Frivolt är ju tjejprogram som skulle totalförbjudas om det vore män som höll i trådarna.

Högljudda feminister protesterade när Bruno Winsell ledde förnedrings-tv kallad Tutti Frutti. Varför skriker inte feminismen lika högt nu när "tjej-tv" balanserar på samma moralgränser?

Samtidigt är det på något plan män som håller i trådarna eftersom styrelseledamöter i diverse mediebolag, oftast män har insett att den svenska kvinnan accepterar könsförtryck, så länge det är riktiat mot män.

Tyst talas det om att samma typ av objektifiering i högsta grad frodas inom de kvinnliga medierna.
De feminister jag talat med säger att de debatterar frågan i tidningar som Bleck och Bang. Men det är ju inte Bangs läsare som bör få en knäpp på näsan. Man måste flytta debatten från renodlade feministiska forum till forum där Fridas läsare ser åsikterna.

När den gamla musiktidningen Slitz bytte image till en renodlad herrtidning fylldes mediautrymmet snabbt av hårdnackade feminister som högljutt protesterade mot eländet.

Idag vrider sig tjejtidningar som nya svenska Cosmopolitan allt mer mot det "förbjudna". Man har ofta förlegade ideal och antika könsroller som bas när man visar världen hur sexuellt frigjorda och vågade de kan vara.

Att sedan våga kritisera feminismen är ju som att svära i kyrkan. Feminismen är ju något heligt som alla måste lyssna på och ta till sig. Det finns ju inte en partiledare idag som inte SKRYTER med att han/hon är feminist.

Det vore bättre om de arbetade aktivt för jämställdheten istället för att skryta med fina ord.

Det är synd att åsiktsmaskinerna inte kan vara konsekventa i sin stundtals skarpa kritik. Hårda kyssar delas ut snabbt när det gäller det motsatta könet. Tyst talas det om att samma typ av objektivifiering i högsta grad frodas inom de kvinnliga medierna.

"Är du snygg, rik eller näck?" pryder senaste Cosmos framsida. Är det verkligen något människor vill läsa om? Jag omformulerar: är det något vuxna frigjorda svenska kvinnor 2001 vill läsa om?

Förklaringen kan ligga i det faktum att det är ganska unga tjejer som främst läser dessa tidningar. De har tid och tycker det är spännande med utmanande artiklar.

Samtidigt växer pressen på dessa unga tjejer att allt som skrivs i tidningarna måste även hända i deras liv, annars är man ju inte normal... Som silikontuttar, oralsex och dildos. Det är ju sådant varje 12-13 åring måste ha i sitt liv.


Om författaren

Författare:
Markus Hankins

Om artikeln

Publicerad: 01 nov 2001 10:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: