sourze.se

Inför Rookiefestivalen i Hultsfred

För länge sedan. Långt in i de småländska skogarna satt ett gäng rockintresserade ungdomar och grämde sig över att det var för lite musikarrangemang i staden där de bodde. Staden var Hultsfred.

År 1981 bildade de den ideella föreningen Rockparty. Med uppgift att utveckla kultur och musikscenen i Hultsfred.
Den 31 januari gick det första arrangemanget av stapeln. Det ägde rum på stadens fritidsgård. Banden som då spelade var oetablerade band. Men redan på våren år 1982 hade rockpartygänget lyckats få etablerade namn som Ebba Grön, Attentat och inte minst Eldkvarn att komma till lilla Hultsfred och spela. I fyra år ordnade Rockpartygänget konserter på alla möjliga platser runt om i Hultsfred.

Det var år 1986 som den första festivalen anordnades.
Sen har det bara rullat på. Namn som Kent, Sator, Nick Cave, Limp Bizkit, Hellacopters, Magnus Uggla, The Ark, Latin Kings, Fattaru, Håkan Hellström och inte minst Broder Daniel.

Under 17 år har gräddan av musikvärlden sökt sig till de småländska skogarna och spelat för musikälskande hårdrockare från Gävle, indiepopare från Göteborg och hiphopare från Västerås från scenerna Pampas, Hawaii och Teaterladan.

I dag klingar Hultsfred lika bekant som Stockholm, Göteborg och London.

Under festivalen har det de senaste åren funnits en demoscen. En demoscen är en scen för etablerade osignerade band som vill visa upp sig och spela under Sveriges största musikfestival. Nu har Rockparty tagit ett steg till. I höstas presenterade man den nya minifestivalen Rookie.
Rookie skall vara till för att ge oetablerade demoband chansen att spela inför vanlig publik och musikbranchen.

- Att vi i Sverige länge saknat bra och konkreta möjligheter för att lotsa in unga talanger i musikbranschen är ingen hemlighet, men med Rookie vill vi ändra på det, säger föreningen Rockpartys ordförande Patrik Axelsson i Hultsfred.

För att locka folk att komma till Hultsfred under 2 - 3 november så har man blandat upp de 30 demoband som skall spela med större akter som Sahara Hotnights, Fattaru, Latin Kings, Magnus Carlsson, Peter Dolving och Randy.

Rockpartys projektledare Gillis Bengtsson som arbetar med Rookie berättar:

- Det känns skitbra såhär dagarna innan. Det kommer bli en skön blandning av en massa olika musikstilar.

Gillis säger också att han tycker det är viktigt att pointera att denna festival är tillför demobanden. Att rockparty bjudit in större band till festivalen beror på att man vill ha en blandning av besökare.


Om författaren

Författare:
Johan Loman

Om artikeln

Publicerad: 01 nov 2001 14:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: