sourze.se

Sex med fel sorts skydd

För att fortsätta jämföra med sex kan man säga att det du har gjort är att rekommendera p-piller... inte kondom.

Jacob Lagercrantz skriver i sin artikel att det som behövs för känna sig säker när man har datorn ständigt uppkopplad är ett antivirusprogram. Han jämför detta med att ha sex utan eller med kondom. Men tyvärr Jacob... det som behövs i första hand är KUNSKAP... och du har just demonstrerat detta. Du har nämligen rekommenderat datorns motsvarighet till p-piller istället för kondom.

Ett antivirusprogram skyddar bara mot en enda sorts angrepp... nämligen virusangrepp. Virus får du huvudsakligen via e-mail, word-dokument och piratkopierade program. Och detta har inget med bredband eller ständig uppkoppling att göra. Virus kan du få med ett gammalt slött modem också... eller utan att ens ha datorn uppkopplad.

Dessutom skyddar inte virusprogrammen mot alla virus. Att tro att man helt utan vidare kan ladda hem vad som helst bara man har ett virusprogram är fel. Virus kan slinka igenom ändå. Och programmet måste hållas ständigt uppdaterat för att möta nya virus.

Virusprogram skyddar heller inte mot den typ av angrepp som bredbandsuppkoppling medför. Det som händer när du har datorn ansluten till nätet och detta gäller även modemkopplingar är att angriparna försöker koppla upp sig direkt mot din dator och utnyttja svagheter hos den.

Det du behöver för att förhindra detta är en så kallad brandvägg. Brandväggen är motsvarigheten till kondom eftersom den stoppar ALLT från att passera... allt utom det du godkänner vill säga.

För att svara på din fråga: Ja, brandväggen/kondomen förtar en del av känslan. Brandväggen hindrar nämligen inte bara de elakartade uppkoplingarna utan även de "snälla" kopplingarna som du vill göra... typ mail, surfande och ICQ. Det tar tid och arbete innan du har ställt in brandväggen så som du vill ha den. Med varje skydd kommer nackdelar.

Poängen som jag vill peka på är att det som behövs är kunskap. Du kan köpa hur många antivirusprogram du vill... du är ändå inte skyddad. Endast då du har letat upp information om hur det funkar och vad som skyddar kan du känna dig säker då du är på nätet. Sakligt informerad paranoja är alltid det bästa sättet att skydda sig.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 31 okt 2001 16:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: