sourze.se
Artikelbild

Debattera med respekt för demokratin

Debatten skall vara fri och bygga på respekt för demokratin!

Det finns länder där öppenhet, frihet och tolerans inte accepteras. Där råder inte demokrati med respekt för människovärde och yttrandefrihet. Demokrati är ingen självklarhet, den måste ständigt vårdas. Det är allas vår uppgift.

Eftersom jag har reagerat med anledning av ett av seminarierna vid Ungdomsrixdagen i våras, förtjänar Joel Lindhs inlägg på Sourze den 29 oktober 2001 några kommentarer.

Ett förhärligande av våld som metod att påverka den demokratiska utvecklingen i Europa är oacceptabelt. Men det var vad programmakarna vid Ungdomsriksdagen gjorde sig skyldiga till. "Gatsten eller förhandlingar, två sätt att påverka Europa", hette nämligen en programpunkt. Att jämställa gatstenar med förhandlingar som metod är ett övertramp oavsett om avsikten enbart var att skapa intresse för seminariet som sådant.

Nu reagerar den seminarieansvarige över diskussionen vid interpellationsdebatten i riksdagen där Per Unckel just ifrågasatte i vilken form seminariet utannonserades på.

Invändningen är att "Unckel vill kväva ungas debatt". Varken min fråga till ministern eller Unckels interpellation handlar om att kväva någon debatt. Däremot anser jag att vi måste diskutera vad som debatteras och i vilka former det sker. Är det dessutom så att skattebetalarna är med och finansierar verksamheten så kan man ställa krav om att respektera grundläggande demokratiska värderingar.

Jag instämmer i att vi måste debattera våld för att komma tillrätta med våldet. Inte minst händelserna i Göteborg visar på nödvändigheten av att denna diskussion förs.

Diskussioner om metoder som ett sätt att påverka skall föras i hela samhället och varken stängas in i riksdagen eller i olika seminarier. En av diskussionsformerna är att ifrågasätta programpresentationer som likställer gatstenar med metoder som bygger på respekt för demokratiska värderingar. Om Joel Lindh med sitt inlägg försökte föra debatten i en nyanserad form är det bara att konstatera att hans misslyckande är totalt.


Om författaren

Författare:
Tomas Högström

Om artikeln

Publicerad: 31 okt 2001 16:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: