sourze.se

Per Unckel vill kväva ungas debatt

Nån vill kväva debatten om ungas engagemang i samhället och hans namn är Per Unckel.

I fredags ställde Per Unckel en interpellation till demokratiminister Britta Lejon i riksdagen. Frågan löd: Varför finansierar demokratiministern aktiviteter som inspirerar unga att ta till våld? Han vill dessutom att ministern ska avgå.

Anledningen är att Ungdomsriksdagen URIX i våras hade
ett utskott med namnet "Gatsten eller förhandlingar, två
sätt att påverka Europa?" Utskottet syftade till att ge unga människor nya metoder att själva kunna påverka allt från sin livssituation till EU. Debatten om våld är en diskussion vi måste ha för att komma till rätta med våldet.

Det får inte vara tabu att diskutera det. Självklart diskuterade vi inte metoder att kasta sten utan metoder att förändra. Detta gjorde vi till exempel genom ett rollspel om EU. Jag tycker att det är viktigt att detta inte bara debatteras i riksdagen utan också i pressen. Det handlar inte bara om unga utan också vilket samhälle vi vill leva i, utan förhoppnings vis ett samhälle där medborgare oavsett ålder är delaktiga och tas på allvar.

URIX är ett arrangemang en gång av året initierat av ungdomars egna organisationer. Det är ett forum för ungas åsikter och tar upp debatt och inspirerar till ämnen som unga själva tycker är viktiga. Det de 500 deltagarna kommer överens om skickas till ministrarna och berörda institutioner.

Riksdagsdebatten kan läsas på :
Länk: riksdagen.se


Om författaren

Författare:
Joel Lindh

Om artikeln

Publicerad: 29 okt 2001 14:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: