sourze.se

Miljoncirkusen kring Palmemordet

Media glömmer att berätta om att det finns stora ekonomiska intressen i den nya cirkusen runt Christer Pettersson och mordet på Olof Palme.

Media har som vanligt gått i spinn när förment nya fakta kring mordet på Olof Palme presenterats. Christer Petterssons nya "erkännande", förvillande likt hans tidigare medgivanden, har fått de gamla vanliga debattjockeyerna att kasta sig i sadeln, etern har vibrerat av åsikter och en gammal privatpraktiserande rökdoktor har till och med erbjudit sig att hypnotisera Pettersson.

Han är bara en i raden av dem som ser en chans att tjäna några kronor på denna historia.

Den sidan av saken är annars sorgligt förbigången i rapporteringen.

Det finns tre klara vinnare och en fjärde oklar i den här affären som media borde titta närmare på för att göra bilden mer fullständig.

1: Ulf Dahlsten
Intresset för Ulf Dahlstens självbiografi torde i normala fall vara relativt modest. Men den smarta placeringen i DN av Lisbeth Palmes kritik av hovrätten, hämtad ur boken, blev startskottet för Dahlstens rusch in i de svenska radio- och TV-kanalerna där han sedan blev sittande i ett par dagar. Redaktionell reklam för en vara är många gånger fler värd än traditionell reklam, värdet av den PR Dahlsten fick kan räknas i miljoner.

2: Gert Fylking
Denne underhållare och journalist har tidigare gjort sig känd som en avlönad uttolkare av Christer Pettersson, särskilt i TV3. En ny "dokumentär" borde efter detta ligga nära till hands och den förläggare som inte kastat sig på luren för att få Fylking att skriva boken "Min vän Mördaren" sköter inte sitt jobb. Dessutom vinkar belöningen på 50 miljoner kronor till den som bidrar till mordets uppklarande.

3: Christer Pettersson
Ersättningen på 2000 kronor för att underteckna "bekännelsen" i Expressen kan tyckas som en löjligt låg summa. Betydligt mer kan han räkna med att casha in i samband med de nya TV-program som väntar, eventuella bokprojekt och övrig medial cirkus. Skulle han - Gud förbjude - dessutom få gehör för sina önskemål om att bli straffriförklarad mot ett erkännande kan han - åtminstone teoretiskt - dela på belöningen med sin gamla julfirarkompis Fylking och öppna klapparna på Mauritius nästa gång.

4: Expressen
Tidningen såg chansen att själv slippa vara nyhetsoffer för en gångs skull och samtidigt ge upplagan en efterlängtad skjuts. Men spelet är högt. "Erkännandet" var ingen nyhet - men kan bli det om utvecklingen gör att Christer Pettersson i polisförhör på ett trovärdigt sätt berättar hur och varför han sköt Olof Palme. Då är Expressen en vinnare igen.
Men om inte detta slår in kan prestigeförlusten bli ytterligare ett steg in i den pågående förtroendekrisen som tidningen går igenom.


Om författaren

Författare:
Jonas Hultkvist

Om artikeln

Publicerad: 29 okt 2001 17:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: