sourze.se

Därför är vestibulit okänt?

En möjlig anledning till att vestibulit är okänt är att de drabbade inte upplyst andra om problemet.

Helt plötsligt sade det PANG... och så visste 475 Sourzeläsare vad vestibulit var. Kunskapen om denna åkomma är dålig. Jag själv kände bara till det halvt om halvt att det innebar problem vid sex men inte varför. Vår egen chefredaktör Belinda säger i dagens Aftonbladet att hon visste mer om potensproblem än om vestibulit.

Länk: aftonbladet.se

Men precis som med p-pillren vill man sedan ha en syndabock till varför informationen inte gått fram. Och återigen hänfaller skribenterna till ren sexism: "Det är männens fel!" Varför detta? Varför alltid detta fingerpekande och breda anklagande?

Nu tänker jag vara ett riktigt svin och skyffla en del av skiten tillbaks till er. Jag tänker begå det vidrigaste brottet som finns i dessa sammanhang... nämligen att låta offret vara en del av orsaken.

Min fråga till er är: Kan det vara så att ingen känner till det därför att ni inte har berättat det?

Den kaskad av händelser som till slut leder fram till en bot på en åkomma börjar ALLTID med patienten själv. En läkare eller medicinforskare kan inte bli medveten om att en sjukdom finns förrän patienten kommer och berättar om den. Det är lätt att peka finger och säga "Satans manssvin som inte forskar på vårt problem". Mitt svar: "Ja men om han inte kände till problemet då?"

Jag säger samma sak som i debatten om p-piller: Ta er del av ansvaret. Berätta. Upplys. Gå till läkarna/forskarna och låt dem studera er! Samarbeta för en lösning av problemet.

Men vad ni än gör: tjura inte. Ingen blir postivt inställd till någon som pekar finger och sedan likt en ilsken barnunge sätter sig med armarna i kors och förväntar sig att alla andra ska tycka synd om henne och därmed ha ohämmad sympati. Det är verkligen att uppvisa total avsaknad av social kompetens och smidighet. Och någon hjälp får man inte på det viset.

Jag har sympati för den som får sitt sexliv saboterat av en djävulsk smärta. Men om denne sedan går till frontalangrepp och därefter förväntar sig att få lösningen serverad på ett silverfat, helst redan igår, då försvinner den sympatin väldigt snabbt. Och jag har en stark misstanke att alla forskare som blir utnämnda till ignoranta mansgrisar reagerar på samma sätt.

Ett bättre samhälle byggs på samarbete, inte konfrontation. Detta gäller SPECIELLT inom vetenskapen. Och i fallet vestibulit är det ERT samarbete som är det absolut viktigaste eftersom det är ni som har drabbats. Problemet börjar och slutar hos er.

Skapa medvetenhet... men gör det inte genom att anklaga. Skapa samarbete istället strid. Hjälp till att lösa problemet... vänta inte på att få det löst åt er.

Slutligen en kommentar till Belinda: Själv vet jag mer om kvinnors orgasmproblem än männens potensproblem. Jag vet mer om bröstcancer än om prostatacancer. Jag vet mer om de orättvisor som kvinnor drabbas av än de som män drabbas av...


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 24 okt 2001 12:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: