sourze.se

Stridsteknik för feministtjejer

Nu hukar jag mig över det blå skåpet och krystar ordentligt, men ni verkar behöva hjälp. Kampen för jämlikhet går inte bara framåt.

Detta tillägnas alla övertända feminister och eftersom det är så många av just Er som envisas med hantera jämlikhetskampen som en kamp mot, istället för med, männen går jag med på det resonemanget för en stund.

Se mig då som en spion som precis som Stig Bergling förråder de mina av personliga skäl och min tro på målet och inte för ekonomisk vinning.

På grund av min uppriktiga önskan om jämlikhet mellan könen ska jag försöka hjälpa er lära känna er fiende. Slagfälten är verbala med kommunikation som vapen, ett framgångsrikt fälttåg innebär förståelse och det vunna kriget resulterar i jämlikhet mellan könen. Med detta i åtanke bör sanningen vara uppenbar för samtliga, krigare som åskådare, att antingen vinner båda sidor eller så står vi alla som förlorare.

Eftersom vapnet är kommunikation så inriktar jag mig på den i ett försök att förklara varför ni använder så mycket dumma vapen och missar målen i så stor utsträckning. Hur många gånger har ni inte misslyckats med att få fram en åsikt på grund av att er manlige motpart blir förbannad? Ni vet vad ni vill ha sagt, men vet ni hur ni ska säga det? Män och kvinnor talar olika språk även om man ibland kan luras att tro annat. I ett förhållande kan ni lära er man att förstå vad ni menar trots att ni inte säger det, men på slagfältet måste ni, i egenskap av anfallande part, använda fiendens språk. Jag ska med hjälp av ett par aktuella feministklyschor försöka förklara vad jag menar.

"Vi ska ta ifrån männen makten/pengarna etc..."
Detta är ett uttalande som är rakt igenom fientligt vilket innebär diskussionens kollaps i stort sett omedelbart. Jämför med: "Vi ska dela makten/pengarna med männen på ett sätt som inte funkar i dagsläget" så torde den avgörande skillnaden vara uppenbar. För att verkligen göra strategiska framsteg bör detta omedelbart följas av konkreta exempel.

"Hade män ätit p-piller så hade de varit problemfria nu..."
Det här är ett påstående som måste backas upp i form av fakta, gärna jämförande siffror gällande forskning inom preventivmedel kontra exempelvis prostatacancer. Skulle dessa fakta föras fram och godtas av fienden så hade det inneburit en storslagen seger då en stor del av fienden hade funnit detta oacceptabelt. Att dra in viagra-subventioneringen i sammanhanget har för länge sedan förlorat slagkraft då det är en gemensam uppfattning på båda sidor fronten att det var ett misstag.

"Jag är smart och kompetent"
Säg inte det! Bevisa det! En socialt smidig man säger aldrig "Jag är intelligent". Varför? Jo, för att den spontana reaktionen, bland män, på ett sådant uttalande blir en kombination av framför allt två icke uttalade teorier. Dels "Du var en kaxig jäkel, bevisa det" och "Eftersom du säger det försöker du antagligen dölja att du känner dig trög". Vi lever inte i Amerika där skryt accepteras och män anser inte en individ vara smart och kompetent enbart på grund av att denne säger det. Bevisa det!

Gnäll inte, självömkan gynnar dig inte!
Påpeka alltid konkreta fakta för att bättra på slagkraften i ert uttalande. Säg inte "kvinnor mår dåligt", "tjejer har det jobbigt" eller "det är orättvist för tjejer" utan att påpeka orsaken till detta uttalande. Förstås ni inte så uppfattar fienden det som undanflykter och självömkan. Vill ni förstå detta fenomen så fundera exempelvis över män kontra kvinnors sjukdomar.

Mäns sjukdomar är ofta konkreta och lättbevisade såsom infarkter, ryggskador frakturer eller influensa. De syns på en febertermometer eller röntgenplåt.

Med kvinnors sjukdomar är det en helt annan femma. Ofta är de nya abstrakta sjukdomarna som läkarna nätt och jämt hunnit namnge överrepresenterade bland just kvinnor. Så utöver alla dessa biologiskt orsakade huvudvärkar, mensvärkar och PMS-besvär, som vi killar självklart inte har en chans att till fullo förstå, så har vi fibromyalgi, whiplash, utbrändhet med flera. Dessa karaktäriseras just genom att vara abstrakta, svåra att diagnostisera och allmänt svåra för män att förstå. Och förstår inte männen så tar dom det inte på allvar.

Män och kvinnor är inte från olika planeter, men som tidigare påpekats så talar vi inte samma språk. Detta är ju visserligen upphovet till många bra skämt, men man ska vara medveten om det när det ska talas allvar också.

Gör er förstådda och ni skall stå som segrare när stridsdammet skingrats, tillsammans med männen. Är ni inte med oss så är ni ju emot oss. Jag är med Er, är ni med mig?


Om författaren

Författare:
Krister Hallberg

Om artikeln

Publicerad: 21 okt 2001 13:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: