sourze.se

Våran märkliga värld

Media har i alla tider rapporterat om de senaste nyheterna med en viss snaskighet och kommersialism.

Deras uppgift är inte att ge en så rättvis och objektiv bild av en katastrof. Deras uppgift är att fånga nyheterna med det nyhetsvärde som förväntas hamna på "ettan" första sidan och sälja multum i lösnummer eller rent utav ge högre tittarsiffror.

Nu tänker ni säkert att det alltid har varit så här. Svaret är självklart, Ja!

Varför tar jag då upp detta ämne? Jo, i detta nu är världen i skräck för att en arab med skägg och andra terrorister slickar kuvert med vitt pulver och skickar dem med DHL, Fedex eller vad ni vill världen över. Det är de som skickar den verkliga smittan. Det är idioterna som skickar sand i kuvert bara för att de vill ha lite pirr i magen över att de kan få någon uppmärksamhet i samhället.

Rubrikerna i kvällstidningarna är "Misstänkt mjältbrand i Sverige" eller nåt ännu snaskigare. I detta läge ska man fråga sig. Är detta verkligen sant? När analysen väl var gjord var inga av försändelserna smittade.

I nästa artikel i samma tidning uttalar sig en expert om att man skall söka kunskap om de okända när man oroar sig för. Det okända Mjältbrand.

Alltså i första artikeln hetsar man upp läsaren om att mjältbranden kanske nått lilla Sverige och på följande uppslag så berättar man hur man skall bearbeta sin rädsla och att chansen att det finns mjältbrand i Sverige inte alls är stor. Det är något av en Veckorevynfilosofi. "Såhär gör du det skönt för din kille när han ber dig att göra det" och på nästa sida "Tjejer stå på er! Ni är störst, bäst och starkast och ingen får skada er! Ni ska säga nej när ni inte vill! Men va snygga samtidigt!"

Åter till kvällstidningen. Reportern skriver även i samma artikel om att experten manar till att oron ej skall ta i överhanden. Han säger att vi fortfarande är Sverige. Inte Amerika som media verkar få oss att tro.

Paketen i Sverige skickades som alla i alla fall många vid det här laget vet till Levi Strauss och Enköpings Posten. Den lilla tidningen fick mota ett paket med texten "Chemical terrorism" skrivet utan på. Jag kanske är fel skapt. Men jag kan inte låta bli att dra på munnen.
Om hotbilden mot Sverige inte existerar. Vem skulle då vilja hota lilla Enköpings Posten?

Människor som ligger bakom ett sådant "hot" är personer som tar sin chans att få leka en löjlig lek när hela världen i stort sätt är i rädsla över biologisk-terror.

Försändelsen till Levi Strauss var stämplat i Förenta Arab- Emiraten. Därför skickades paketet på analys. Paketet var stämplat utanför trygga Sveriges gränser.

Jag kan förstå företag och myndigheters oro över den biologiska - terrorismen. Men i och med alla försiktighets åtgärder i vår värld så hamnar många oskyldiga människor med utländsk bakgrund i en ohållbar situation.

Varför skall tre arabiska män nekas att flyga som vilken annan vanlig människa i världen? Varför skall de behöva svara på en extra fråga vid passkontrollen för att de heter någonting annat än Lisa Nilsson eller kanske rent utav Kalle Larsson? I och med vårat förändrade världsläge är vi på väg att skapa en främlingsfientlighet som kan få förödande konsekvenser både nu och i framtiden.

Skall vi ändra på detta måste vi göra det här och nu. Jag tycker att denna fråga är lika viktig som om man skall skaffa tjockare pansar in till cockpit på flygplanen för att terrorister inte skall kunna ta sig in.

I tidningen med den kunniga experten och den tydliga dubbelmoralen så talar man även om att det terroristerna vill är att skapa masshysteri i världen.

Vad är det då media gör med oss? Jag vill påstå att media är skyldig till masshysterins utveckling. Nu skall vi tillsammans hjälpa de som är på flykt undan Bush bomber och även de som redan lever här att kunna leva som normalt. De skall kunna checka in för en semesterresa utan att få hela köns blickar efter sig. De skall kunna kliva ombord på planet utan att få behöva prata med kaptenen.

Jag vet att kaparna som utförde den mest hemska aktionen i modern tid släpptes friktionsfritt förbi passkontrollerna. Undrar om de tänkte på sina landsmän och hur världen skulle behandla de efter deras lilla så kallade "hjälteinsats"?

Jag tror inte dom tänkte alls. Därför måste vi göra det.
Vad skall hända nu med invandrarna i vårt land? Hur skall vi se på utländska människor?

Min åsikt är att de måste behandlas precis likadant som alla andra människor i vårat avlånga land. Säger vi att vi är en demokrati är det hög tid att vi visar det. Här och nu. Vi står inför en ny situation där människor tittar lite extra på de männen bredvid på flyplanet. De tittar lite extra bara för att de inte ser ut som oss. Detta får inte fortgå. Människan måste komma tillrätta med att alla skall accepteras i vår demokrati. Det är våra politikers och inte minst medias ansvar att detta inte får fortgå.

Det är i lika hög grad viktigt som att vi skall skydda oss från biologisk-terrorism.


Om författaren

Författare:
Johan Loman

Om artikeln

Publicerad: 18 okt 2001 13:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: