sourze.se

Sex säljer

Daniel Somos irriterar sig på det han kallar "porrubriker". Men ledsen Daniel... så funkar publiken. Lockar någon med sex så köper vi.

Jag kan förstå Daniels frustration. Det finns ingen av oss "snälla", tänkande människor som inte hoppat och skakat av frustration över att publiken ger underlivet en stor portion bestämmanderätt över vad som ska läsas istället för att lyssna på våra - som vi tycker - väl genomtänkta, faktabaserade och relevanta argument. Men sådant är livet. Vi människor ÄR sexuella varelser. Sex säljer bra. Locka med sex... och våra ögon dras dit. Obönhörligt. Varje gång.

Till viss del kan man skylla detta på mystifieringen av sex. Sex är fortfarade - även i 21:a århundradet - väldig hysch-hysch. Det pratas inte allför mycket om det. Och när det pratas - i "Silikon", "Frivolt" eller "Fråga Olle" - så är det fnissigt men också nästan helt känslobefriat. Massor av torrt snack om sex... men ingen egentlig inblick i vad som egentligen händer i sänghalmen.

Och vi är nyfikna. Alla som har ett normalt sexliv extremt korkat uttryck egentligen med tillhörande fantasier anar att det finns något under ytan. Men vad? Finns det någon sanning i alla dessa fejkade, polerade sexbeskrivningar vi ser på film... i noveller... i porren... i tantsnusket? Hur mycket dikt och verklighet finns det i de skrytandes beskrivningar av deras eskapader? Hur sant är det som sägs på tjejmiddagarna och på luckan på regementet? Det vi inte vet med säkerhet men som vi har en viss aning om lockar starkt.

Sex är också tabu. De oskrivna - och till viss del de skrivna - reglerna om hur sex skall vara, hur det skall utföras, med vem och under vilka former är komplexa och till stor del sexfientliga. Och med tabu kommer den förbjudna frukten... ni vet den som smakar bäst.

Visst försöker vi hävda oss som opåverkade av sex. Vi ställer upp på att avsexifiera oss själva för att framstå som seriösa. Vi följer med i kören som försöker sjunga begravningshymnen till det sexuellas makt över oss. Vi framställer oss själva som objektivt tänkande varelser som använder vår hjärna till att ta genomtänkta och rationella beslut, opåverkade av känslor... och speciellt sexuella känslor.

Men när ingen ser på, när ingen kan se vad vi gör, då tar vi av oss masken. När ingen ser vilken chattkanal vi är på tittar vi in på sexkanalen. När ingen vet att det är vi haglar de skamlösa förslagen. Bakom sovrummets stängda dörr gör vi saker som vi aldrig skulle våga erkänna att vi tänder på. Och när ingen ser vad vi läser... då läser vi om sex.

Och så fortsätter det. Kampen mellan vårt objektiva, rationella, politiskt korrekta tänkande och vårt lustande, kåta och av allehanda snuskigheter evigt facinerade kännande. Skriv "dildo", "kuk", "knulla, "sex" i rubriken... och folk läser. Varför? Därför att sådana är vi. Vår goda uppfostran har inte lyckats döda den sexuella biten av våra sinnen.

Hur du lever med detta är din ensak. Skrik, gråt, beklaga dig i högan sky om du vill för att folk hellre läser: "Ge mig en orgasm förbannade dildo" än en lång utläggning om kapitalismens utsugning av tredje världen. Men hur du är gör lär vi aldrig komma ifrån att det är så här vi fungerar. Lev med det...


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 15 okt 2001 17:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: