sourze.se

Domedagen och du

Vid det här laget börjar man få perspektiv på världens värsta terrorattack. Men vilket perspektiv?

Dagen efter terrorkatastrofen så var det en ökad sökning på nätet efter Nostradamus. Det är en gammal siare som brukar bli aktuell när folk tycker sig vädra domedagen runt knuten. Jag vet inte varför just Nostradamus har haft sån popularitet genom århundraderna. Läser man honom är han komplett obegriplig. Men det kanske är det som är poängen.

Det finns andra övernaturliga tolkningar att göra. Numerologiska till exempel. Katastrofen inträffade den elfte. Det första planet som flög in i WTC kallades nummer elva och nog sjutton såg WTC självt ut som en stor elva. Jag kom att tänka på det när nyheterna rapporterade ett uppsving för patriotoska tatueringar i USA efter katastrofen. Speciellt datumet och WTC självt var poulära motiv och jag kom att tänka på att WTC faktiskt var format som en stor elva.

Så vad betyder då elva numerologiskt? I mitt symbollexikon sägs elva symbolisera överträdelse och fara. Det verkar ju passa bra in. Men när man tänker efter, är det terrorismen eller världshandeln som är det ursprungliga brottet? Numerologin ger inget svar. Vi människor är utlämnade åt oss själva. Det är väl därför som man söker mening och förståelse i det obegripliga; för att på olika sätt hantera situationen och få en känsla av att man trots allt har kontroll över sitt eget liv.

De flesta är nog mer konkret inriktade än att söka svar hos Nostradamus eller numerologi. Man analyserar terroristsituationen i världen och den politiska relationen mellan islam och kristendomen. Var finns det kärnvapen och vem har mjältbrandsvapnet? Man engagerar sig i världen.

Jag får intrycket att svensken egentligen känner sig utanför. Förr i tiden satt vi mitt mellan blocken och på tröskeln till Sovjet. Då var vår neutralitet i sej intressant. Men mellanöstern, det är långt borta. När världen nu samlar sig så är det inte längre någon som speciellt frågar efter oss. Vill vi vara med så är det på de andras villkår, utan speciella förbehåll.

Snart har första delen om Sagan om ringen premiär. Det var nog tur att de inte hade hunnit fram till del två. Den heter Sagan om de två tornen.


Om författaren

Författare:
Ingemar Ahlgren

Om artikeln

Publicerad: 10 okt 2001 15:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: